3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Водопади Казаните

Price comment  Цена:
адрес:
Чавдар
имейл:
телефон:

Близо до село Чавдар, в китната Златишко- Пирдопска котловина, се намира една изключителна природна забележителност – каскадата „Казаните“, която се състои от пет малки водопадчета, образуващи еврозионни котли. Община Чавдар е най-малката в държавата и се намира в подножието на Стара планина, на около седемдесет километра от София. Има цялостно население от близо хиляда и сто жители.

Красиви, но неоценени, до водопадите няма прокарана пътека, но с инструкциите на хората в селото и описанието по-долу може да се стигне за около час спокоен преход. Веднъж пристигнали в селото, трябва да тръгнете в посока местността „Казаните“, като в ляво трябва да остане реката, а от пред трябва да има поляни. След двадесет минути се стига до мостче над реката, през което се минава, а реката продължава надолу.

По пътя, минаващ към мостчето се продължава нагоре към планината, като отдясно има рекичка, която да служи за ориентир. Петнадесет минути път и се стига до беседка над реката, където може да се съберат свежи сили и да се почине. Двадесет метра над нея се събират два притока и се продължава по десния. Няма пътека, но може да се хване коларският път, който следва рекичката. След близо петнадесет минути път се стига до голяма площ с изсечени дървета.

От там трябва да се спуснете надолу по дерето и да тръгнете по течението на реката, като след около пет минути се стига до красивите водопади.

  • Водопади
Чавдар - Забележителност Водопади Казаните - Снимка 1 Чавдар - Забележителност Водопади Казаните - Снимка 2 Чавдар - Забележителност Водопади Казаните - Снимка 3