3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Чарково – Потока – Езе...

Price comment  Цена:
адрес:
Чарково
имейл:
dppbulgarka@abv.bg
телефон:
0035966808857

Екопътеката се намира изцяло на територията на Природен парк „Българка” в Стара планина и преминава през красив район. Дължината на маршрута е малко над 10 километра. Изходният пункт е село Чарково (община Габрово). Селото се намира на три километра от Архитектурно-етнографския комплекс „Етъра” и е характерно с красивата си възрожденска архитектура и многобройните паметници от тази епоха, когато е силно развит занаятчийско-търговски център. През XIX век тук е основана първата работилница за гайтани в България. В сегашния си вид то се образува през 1951 година, когато две колибарски селища, Власовци и Чарковете, се обединяват в една административна единица.

През първите почти три километра трасето следва асфалтовия път за село Поток, като на две места са оформени кътове за почивка с чешми, дървени маси и пейки. После се навлиза в самото село Поток, където (срещу голямата чешма) също е изградено място за отдих, подобно на предишните. В близост могат да се видят автентично корито за пране на одеала и килими (тепавица), както и воденица от типа караджейка, които са на повече от 300 години.

След като напуска пределите на Потока, екопътеката преминава покрай каменна кариера и се изкачва плавно към село Езерото по черен път. Тук красивите полянки, от които се откриват прекрасни панорамни гледки, се редуват със сенчести гори. Минава се през местността Търкулското, където в миналото се е развивал примитивен въгледобив, който е прекратен в 30-те години на ХХ век. В закътана местност се намира и заслон със зидано огнище и беседка „Белчеви мини”, който в момента се поддържа от местната ловна дружинка. Наблизо са изворите на река Сивек, която преминава през АЕК „Етъра” и задвижва водните му съоръжения.

Село Езерото е крайната спирка на екопътеката. То е малко, скътано между гънките на Централен Балкан. Намира се на 816 метра надморска височина, в близост до прохода Шипка и върховете Бузлуджа и Столетов. В околностите му има малко заблатено езерце, откъдето вероятно идва и името му. Покритите с могъщи широколистни гори планински ридове са дом на билки, диворастящи плодове и ядливи гъби, както и на много горски животни – сърна, вълк, лисица, заек и др.

Екопътеката е лесна за преминаване, подходяща за преходи от ранна пролет до късна есен. Ако предприемете излет по нея, няма да съжалявате, защото природните и исторически забележителности по трасето й буквално се редят една след друга.

  • Екопътека
  • Езера
Чарково - Забележителност Екопътека Чарково – Потока – Езерото - Чарково - Снимка 1 Чарково - Забележителност Екопътека Чарково – Потока – Езерото - Чарково - Снимка 2 Чарково - Забележителност Екопътека Чарково – Потока – Езерото - Чарково - Снимка 3 Чарково - Забележителност Екопътека Чарково – Потока – Езерото - Чарково - Снимка 4