4 stars 4 stars 4 stars 4 stars

Музей
Баба Илийца

Price comment  Цена:
адрес:
Челопек
имейл:
infocenter@vratsa.net
телефон:
+35992625269

Къщата-музей на баба Илийца се намира в село Челопек на няколко километра от град Враца.

Баба Илийца е една смела българска жена, която заема важно място в нашата история. През май 1878 година, когато Ботевата чета влиза в сражение срещу турските потери край връх Околчица (Врачанския Балкан), водачът й е убит, а с него и голяма част от четниците намират смъртта си. Един от останалите живи борци за национално освобождение среща съвсем случайно баба Илийца и тя го спасява от сигурна гибел, рискувайки и своя живот. Според разказите на местните жители тя трябвало да върви заедно с мъжа по тясна и опасна пътека, а след това да прекоси с лодка река Искър.

След време, когато писателят Иван Вазов посещава селцето научава за нейния велик подвиг. Той остава толкова пленен и възхитен от тази история, че решава завинаги да увековечи постъпката на възрастната жена, като написва великолепния разказ „Една българка” и възхвалява достойнството, силата и храбростта на баба Илийца.

Около 105 години след случката се изгражда и къщата-музей посветен на нея. Сградата се построява в непосредствена близост до родния й дом и има много красива и пищна архитектура. Издигната е така, че да има автентичен и прекрасен външен облик. През 2003 година официално отваря врати за посещения. Музеят е разположен в самия център на селцето, по пътя за легендарния връх Околчица. Тук можете да видите как е живяла баба Илийца, да научите повече за бита и всекидневието на хората в Северозападна България. Всички предмети в къщата са дарени от местните хора, а проектът за изграждането й също е направен безвъзмездно. На една от стените в къщата е закачена снимка на дядо Дано – оздравялото внуче от разказа на Вазов. Днес правнучката на баба Илийца Василка Манчева е кмет на село Челопек.

В местността можете да видите и скалните феномени Ритлите. За музея няма входна такса.

Работно време: 09:00 до 18:00

Челопек - Забележителност Баба Илийца - Снимка 1 Челопек - Забележителност Баба Илийца - Снимка 2