3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Национална астрономическа обсерв...

Price comment  Цена:
адрес:
Чепеларе
имейл:
телефон:
0035930958357

Комплексът се намира в красива местност на билото на планината, близо до връх Рожен в Централните Родопи. Комплексът се намира в красива местност на билото на планината, близо до връх Рожен в Централните Родопи. Той се състои от няколко сгради - кули, в които са монтирани телескопите, комплекс от жилищни сгради, метеорологичната станция и малкия параклис "Св. Дух". Стопанисва се от Института по астрономия към Българската академия на науките. Освен невероятната панорамна гледка от Обсерваторията туристите могат да наблюдават небосклона и звездните тела през 80-тонния телескоп, един от малкото такива телескопи в света от много висок клас и достъпни за обикновените граждани. Следващият наблюдателен сезон е чак от 1 август 2011 г. до 31 януари 2012 г., като крайният срок за заявяване е 20 март 2011 г. На 15 септември 2010 г. пък български астрономи регистрираха уникално явление. Те откриха избухване на звезда в процес на формиране по наблюдения с един от телескопите на Националната астрономическа обсерватория Рожен. Такова регистриране на началото на избухване на звезда се случва за първи път в световната история.

НАО е добре оборудвана за провеждане на научни срещи, стажове и школи с неголям (до 30-40 участници) формат. Изграден е и Посетителски център с 18-см демонстрационен телескоп, лекционна зала и музейна сбирка. Под купола на 2-м телескоп се провеждат беседи и демонстрации за индивидуални и организирани туристи. Посещенията се извършват всеки ден на групи от 6 до 25 човека, във времето от 10 до 16 часа през зимата (1.10. – 30.3.) и от 10 до 17 часа през лятото. Влизането става с придружител-лектор на всеки кръгъл час, но не включва наблюдение, извън наблюдателния период.

Работно време: 10:00 до 16:00

Чепеларе - Забележителност Национална астрономическа обсерватория- Рожен - Снимка 1 Чепеларе - Забележителност Национална астрономическа обсерватория- Рожен - Снимка 2