3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Кабата

Price comment  Цена:
5.00
адрес:
Чепеларе
имейл:
телефон:
00359894797225

Хижа Кабата е разположена на поляната Кабата, между върховете Гургутевица и Цирикова поляна. Комплексът представлява няколко сгради с капацитет да поберат до 70 души. Централната сграда е масивна, двуетажна каменна постройка, предлагаща на гостите туристическа кухня и столова. Санитарните възли и умивалните са външни, а самата сграда е електрифицирана и водоснабдена, като отоплението е с печки на твърдо гориво и на места с такива на ток. В непосредствена близост са изградени две дървени бараки - едната е с капацитет 36 места, а другата побира 26. Санитарните възли и умивални са външни.

До хижата може да се стигне от село Орехово и село Малево за три часа през горски пътеки. От село Хвойна също има път, който отнема четири часа.

На близо са хижите Чудни мостове и Скални мостове, съответно на час и половина и два часа. Хижа Персенк е също в местността – тя се намира на тричасов преход.

В непосредствена близост е връх Цирикова църква и известният параклис Свети Дух – само на петнадесет минути път. Връх Гургутевица също е близо - на четиридесет минути. Пещера Ваклите дупки, която е един от основните туристически обекти в местността се намира на половин час. Тя се намира 2 километра южно от местността “Кабата” на южен ерозиран склон с естествени скални (пещерни) образования, покрити с калцити. Тези интересни скални ниши са обявени за природен феномен.

  • Хижи
Чепеларе - Забележителност Хижа Кабата - Снимка 1 Чепеларе - Забележителност Хижа Кабата - Снимка 2 Чепеларе - Забележителност Хижа Кабата - Снимка 3