3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Персенк

Price comment  Цена:
5.00
адрес:
Чепеларе
имейл:
телефон:
00359899887628

Хижа Персенк се намира в местността Чадъра. Представлява комплекс от няколко сгради и бунгала. Общият им капацитет е сто и двадесет места, като санитарните възли и умивалните са вътрешни. Всички сгради са водоснабдени и електрифицирани и се отопляват на печки с твърдо гориво и ток. Туристите имат на свое разположение кухня и столова.

До хижата може да се стигне от село Орехово за два часа и половина през пътечка из гората. Може да се мине и с кола по друг път, с каменна настилка, който се вие на дванадесет километра. Село Лилково също може да се използва за изходна точка, като пътят от там е само почвен и отнема три часа.

Връх Върховръх, както и едноименната хижа се намират на петчасов преход по маркирана пътека из гората. По-близо е хижата Скални мостове – на три часа, както и прословутите Чудни мостове, които са само двадесет минути по- далеч от хижата. Хижа Изгрев е по-далеч – на около пет часа преход.

Връх Персенк (2074), на когото е кръстена и хижата, се намира на час и половина по маркирана пътека, а връх Голям Персенк (2091), който е също в местността е на два часа път.

В хижата се предлагат разходки с моторна шейна и ATV, офроуд, походи с квалифициран водач до вр. Персенк по античния римски път, предлагащ прекрасни изгледи от планината.

  • Хижи
Чепеларе - Забележителност Хижа Персенк - Снимка 1 Чепеларе - Забележителност Хижа Персенк - Снимка 2 Чепеларе - Забележителност Хижа Персенк - Снимка 3