3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Чепеларе - Музей на родопския ка...

Price comment  Цена:
1.50
адрес:
Чепеларе, 7А, ул. Шина Андр...
имейл:
телефон:
+35930513041

В град Чепеларе се намира един от уникалните музеи на България с една от най-интересните сбирки – Музеят на родопския карст. Той се помещава на първия етаж на един от най-известните хотели в града – хотел "Пещерняк".

До него се достига лесно, а и дори да не успеете да се ориентирате от табелите, всеки местен жител и почти всеки турист може да ви упъти. Най-лесно до музея може да стигнете по следния начин - ако се движите в посока Пампорово и Смолян, след като влезете в град Чепеларе, трябва да завиете на втория мост, който ще срещнете в ляво. След около петдесетина метра ще пресечете главната улица на града. След нея ще завиете отново вляво и след още около петдесет метра ще видите сградата на хотел "Пещерняк", която ще ви се пада отдясно. Сградата е бяла и е в типичния за българските хижи алпийски стил. Пътят стига точно до хотела и музея, където може да паркирате на малък паркинг.

От входа на музея се открива прекрасна гледка към Чепеларе и околностите на града.

Това е единственият подобен музей на Балканския полуостров. Музеят функционира от 1980 г. и от тогава до сега провокира посетителите си с невероятно интересни факти, експонати и послания от дълбините на пещерите.

Първата сбирка, с която любезните гидове на музея ще ви запознаят, е посветена на геологията. В няколко витрини са показани невероятно добре подбрани и красиви минерали, характерни за пещерите. Следващата зала на музея е посветена на дългата история на музея – 80 години пещерно дело в България - фотоизложба, печатни издания и др. Една от най-интересните сбирки на музея е тази, посветена на скалите. Показани са различни видове гранити, брегчи, мрамори, варовици, гипс, бигори и др.

Макар и не в естествена среда, тук са показани множество различни по големина и форми пещерни образувания - сталактитити, сталакмити и сталактони, пещерни бисери, коралити.

Може би най-силно впечатление на посетителите правят разделите по биоспелеология и пещерна палеонтология. В отдел биоспелеология са показани животинските видове, които живеят в пещерите. Музеят на родопският карст е място, което всеки трябва да посети. Освен със знания, това място ще остави у всеки пътешественик невероятни спомени за едно прекрасно изживяване. Почива в неделя. Беседата ще Ви струва 5 лв.

Работно време: 09:00 до 17:30

Чепеларе - Забележителност Чепеларе - Музей на родопския карст - Снимка 1 Чепеларе - Забележителност Чепеларе - Музей на родопския карст - Снимка 2 Чепеларе - Забележителност Чепеларе - Музей на родопския карст - Снимка 3