3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Чепински манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Чепинци
имейл:
телефон:

Няколко манастира в Софийско са наречени на Светите Три Светители - Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст. Изборът на име на Чепинския манастир става през 1906 година по настояване на една стара жена от Чепинци. Тя разказала, че често й се явявали три ангела и нямало да я оставят на мира, докато не бъде построен манастир.

В наши дни Чепинският манастир е девически и действащ. Освен с главна църква, той разполага и с два нови параклиса, „Св. Петка” и „Св. Пророк Илия”, нова жилищна постройка и магерница, построени през 1993 г. В комплекса влиза и малка схлупена постройка от 1906 г., известна като Шатовското църкве.

Характерна черта на светата обител е, че е разположена в равнинна местност, а не в планина. Съвсем наблизо се намира тракийската надгробна могила, известна като "Голема могила".

За историята на Чепинския манастир „Св. Три Светители” не се знае много, но от малкото разбираме колко важна роля и задача е имал той през годините. Основаването му се датира още от Средновековието. Точна дата обаче не може да се посочи. Според предание, първите монаси тук са живели в землянки в могилата наблизо. След направени разкопки на това място учените са открили сводеста гробница. Най-вероятно тя е била използвана от монасите за постница. Неведнъж през османското робство манастирът край с. Чепинци дава подслон на мнозина хайдути, борещи се за свободата на българския народ. След обира на турската хазна при Арабаконак и залавянето на Димитър Общи, последвани от арестуването на Апостола на свободата – Васил Левски, през 1872 г., злата участ застига и Чепинския манастир. Много от манастирите около София са опожарени и разрушени, тъй като властите разбират, че именно те са били убежища за революционно настроените българи. От обителта не остава почти нищо. Едно време обитаван от 24 монаси, след разрушаването на манастира на мястото му се виждали само каменните основи и изпочупените керемиди. Част от монасите били заточени в Диарбекир, а други успели да стигнат до манастира „Седемте престола” в Стара планина. За да не забравят мястото, където се издигала светата обител, местните забили дървен кръст. Така, след Освобождението, един от монасите, живял и творил в Чепинския манастир, се завръща от изгнание. Найден Кентров заедно с трима свои съмишленици построил чешма с три чучура на мястото на манастира. Оттук насетне започва възстановяването на манастирския комплекс, който можете да видите днес.

Разположен на около 2 км от софийското село Чепинци, до манастира се стига лесно, тъй като се намира точно на Околовръстното. В Чепинския манастир не се предлага настаняване.

  • Манастири
Чепинци - Забележителност Чепински манастир - Снимка 1 Чепинци - Забележителност Чепински манастир - Снимка 2 Чепинци - Забележителност Чепински манастир - Снимка 3 Чепинци - Забележителност Чепински манастир - Снимка 4