3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Исторически маршрут Червен

Price comment  Цена:
адрес:
Червен
имейл:
info@lomea.bg
телефон:
0035982872397

Историческият маршрут, преминаващ през крепостта Червен и околностите й, започва от едноименното село, разположено в непосредствена близост до средновековните останки. Дължината на трасето е само около 2 километра. След като напусне селото, се насочва към паркинга пред крепостта и се изкачва по почти отвесните стълби, водещи до входа на Калето. По време на обиколката на крепостта можете да разчитате на ценните разяснения на професионален екскурзовод, осигурен за посетителите от Русенския исторически музей.

Червен е един от най-големите военно-административни, търговски, културни и занаятчийски центрове на Втората българска държава (XII – XIV век). Развалините на крепостта са доста добре запазени, намират се на 35 километра южно от Русе, край едноименното село. Стратегическото местоположение и трудната му достъпност обаче са оценени далеч преди българите да завладеят сегашните ни земи. Още траките заживяват тук, а по византийско време на мястото е построено силно укрепление.

Истинският разцвет на Червен обаче безспорно идва по време на Втората българска държава и по-точно след обявяването му за митрополитски център от цар Иван Асен II (през 1235 година). Скоро след това обаче градът преживява два последователни тежки удара, след като е завладян първо от татарите (1242 година), а после и от византийците по време на цар Ивайло (1278-1280 година).

Въпреки това през XIV век Червен е голям и богат град със забележителна градоустройствена структура, включваща укрепена „цитадела”, разположена на обширен скален рид, образуван на завой на река Черни Лом и външен град, намиращ се в подножието и по околните хълмове. Оградената площ има сложна отбранителна система и е много плътно застроена.

Разцветът на Червен приключва със завладяването му от османските турци през 1388 година. Въпреки това той е една от най-привлекателните дестинации за почитателите на историческия и религиозен туризъм, тъй като голяма част от сградите и укрепленията му са добре запазени, а величието на околната природа допълва магнетичността на района. При разкопките в Червен са разкрити и частично реставрирани феодален замък, по-голямата част от укрепителните му съоръжения, фрагменти от канализационната му система, 13 църкви, обществено-административни, жилищни сгради и работилници.

След като разгледате крепостта, можете да слезете до реката по стълби, разположени от западната страна. Тук имате възможност да разгледате автентично водоснабдително съоръжение от Средновековието. Връщането до селото става по черен път, срещу течението. Преходът е сравнително лесен, като изключим качването по каменните стълби до цитаделата, но с малко повече концентрация всеки би могъл да се наслади на историческото богатство и невероятните гледки, които предлага Червен.

  • Маршрути
Червен - Забележителност Исторически маршрут Червен - Снимка 1 Червен - Забележителност Исторически маршрут Червен - Снимка 2 Червен - Забележителност Исторически маршрут Червен - Снимка 3 Червен - Забележителност Исторически маршрут Червен - Снимка 4 Червен - Забележителност Исторически маршрут Червен - Снимка 5 Червен - Забележителност Исторически маршрут Червен - Снимка 6