3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Крепост Червен

Price comment  Цена:
адрес:
Червен
имейл:
ruse.tic@gmail.com
телефон:
0035982824704

Ако искате да преживеете средновековната култура и история, можете да го направите всяка година именно на крепостта Червен. Реконструктори от цялата страна се събират ежегодно, за да вземат участие в средновековния фестивал. Гостите на крепостта могат да станат свидетели на демонстрации на средновековна фехтовка, музей на оръжия и доспехи на открито, както и стрелба с лък. На разположения са още занаятчийски павилиони и богат пазар. Доказано е, че освен старопрестолната столица Велико Търново, единствено Червен е успял да съхрани народните традиции в начина на живот по време на Второто българско царство.

Само на 35 км от Русе Червен е най-запазената крепост в съвременна България. Тя изиграва важна роля – твърдината е била административен, политически, икономически и културно-религиозен център.

Първите разкопки на крепостта Червен са направени от знаменития историк проф. Васил Златарски през 1910-1911 г., 60 години по-късно откритията вече са много и дават силен тласък в изследването и изучаването на средновековната българска култура. При крепостта могат да бъдат видяни голям феодален замък, крепостни стени, два подземни добре съхранени водоснабдителни прохода, 13 църкви, обществено-административни сгради, жилища, работилници и улици.

Съществуват няколко предположения за произхода на името на крепостта. Тук ще отбележим само няколко: руси-преселници са пренесли името на град Червен от Галичка Русия, подгонени от татарските нашественици; възможно е също така наименованието да произлиза от цвета на почвата или желязната руда, която се среща в района; според трета версия, при топенето на желязо небето нощем се озарявало в огнено-червено.

Любопитните факти, свързани с историята и ролята на крепостта Червен, са много. Ще изтъкнем някои от тях. Според историци, именно тук е погребана първата съпруга на цар Асен – Мария. Красноречив знак за уникалността и функционалността на Червен е и историческото свидетелство, че Балдуиновата кула в Царевец е била построена по копие на кулата в Червен, а самата крепост е била стратегическо укрепление по пътя към столицата от север.

Археологически находки от Червен се съхраняват в Националния исторически музей в София, Националния археологически музей в София и Регионалния исторически музей в Русе.

Ако имате удоволствието да видите Червен на живо, не изпускайте възможността да разгледате и други ценни забележителности в региона – красивата пещера Орлова чука, Ивановските скални църкви и Басарбовския манастир – единственият действащ скален манастир в България.

  • Крепости
Червен - Забележителност Крепост Червен - Снимка 1 Червен - Забележителност Крепост Червен - Снимка 2 Червен - Забележителност Крепост Червен - Снимка 3