3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Пещера Голямата Яма

Price comment  Цена:
адрес:
Черни Осъм
имейл:
телефон:

Пещерата Голямата яма се намира в околностите на село Черни Осъм, община Троян. До пещерата се достига по пътя, който води до заслон Орлово Гнездо. Входа и е около 2x2 метра и няма как да не бъде забелязан, тъй като е добре ограден с дебели масивни дървени греди. Тя е известна на местното население от 1961 г.

Тогава е направена и първата карта на пещерата, която обхваща 314 м. Общата й дължина обаче достига 459 м.

През Голямата яма протичат три реки и могат да се наблюдават множество "губилища" - места, на които водата изчезва в скалите. Цялата водна маса от Голям Чаушов дол обикновено се губи преди входа на пещерата, освен при проливни дъждове.

Вътрешните части се заливат изцяло.

С Голямата Яма (Ямата) в Чаушов дол са свързани две легенди. Според първата наблизо е била ограбена турска хазна. Чаушинът, придружаващ хазната, бил убит в дола, получил по-късно името Чаушов, а златото хайдутите скрили в пещерата с големия вход. Другата легенда ни връща в много по-стари времена, когато по нашите земи са марширували римските легиони. Тогава в тази пещера римляните имали фабрика за добиване и преработване на злато. Промиването на златоносния пясък и стопяването на златните зрънца, изковаването и складирането на монетите и накитите ставало в седем зали. За промиване на златоносния пясък римляните използували водите на подземния поток, наречен Черния гьол. Когато дошло време да напуснат нашите земи, римляните не могли да отнесат със себе си всичкото злато и затова голяма част от него оставили в пещерата. На входа на залата, където оставили златото, те поставили скрит механизъм - ако случаен посетител се реши да влезе при съкровището, едно от седемте стъпала се отмествало и от пролуката изскачал восъчен змей, който пробождал неканения гост с отровно колие. Пещерата е била известна на местното население. Според тях входа се отворил след проливните дъждове през 1901г.

Според неизвестни източници пещера Голямата Яма преди години е била военен обект, като се е използвала за склад за амуниции, резервни части, експлозиви, запасно оборудване, храна, облекла, измервателна техника, комуникационна техника и други военни запаси. Там са служили много военни като са охранявали достъпа до самата пещера.

Охрана на парк Централен Балкан се грижи да затруднява достъпа на туристи там където е възможно да се минава с автомобил и не е подходящо за пешеходни преходи.

  • Пещери
Черни Осъм - Забележителност Пещера Голямата Яма - Снимка 1 Черни Осъм - Забележителност Пещера Голямата Яма - Снимка 2 Черни Осъм - Забележителност Пещера Голямата Яма - Снимка 3