3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Яворова Лъка

Price comment  Цена:
7.00
адрес:
Черни Осъм
имейл:
телефон:
00359897863143

Хижа Яворова лъка, която беше изоставена за дълго време, в момента е възстановена и работи. Тя разполага с една туристическа спални с две единични легла и още четири стаи с по две легла на двата си функциониращи етажа. На разположение на гостите са трапезария с телевизор, две бани и две тоалетни. Водоснабдена е, но не е електрифицирана – за осветление се използва бензинов генератор, който се включва около четири следобед и се спира в единадесет, вечерта. Отоплението е с печки на твърдо гориво – и на стаите, и на баните.

До хижата може да се стигне от село Черни Осъм, като се върви осем километра по път с настилка, направена от строшени камъни. В относителна близост е хижа Амбарица – на два часа и половина преход. Хижа Плевен е на пет часа, а Добрила – на шест. Всички пътеки са маркирани, включително тази до манастирът „Свети Иван“, който се намира в местността Зелениковец. Пътят до там отнема час. Троянският манастир също е на един преход разстояние – той е на тринадесет километра от хижата.

  • Хижи
Черни Осъм - Забележителност Хижа Яворова Лъка - Снимка 1 Черни Осъм - Забележителност Хижа Яворова Лъка - Снимка 2 Черни Осъм - Забележителност Хижа Яворова Лъка - Снимка 3