3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
връх Мартинова чука

Price comment  Цена:
адрес:
Чипровци
имейл:
телефон:
0035095542710

Връх Мартинова чука се намира в най-високия дял на Западна Стара планина – Чипровската планина. Със своите 2026 метра надморска височина, той е сред най-високите върхове в тази част на планината, заедно с върховете Миджур (2168 м) и Копрен (2118 м). Чипровският дял не е много популярен, но грабва гостите си със своята неповторимост и уникална природна идилия. Сгушен между гордо извисяващите се старопланински върхове Миджур, Мартинова чука, Вража глава и Копрен, ще видите град Чипровци – селище, възникнало още в тракийско време. И до днес там се тъкат изкусни килими.

Наименованието на връх Мартинова чука е част от историята на района. В долината на река Габровница в Средна Стара планина, на изток от Врачанския Балкан, се намира манастирът „Седем престола”. Той отстои на 86 км на изток от столицата София и на 50 км от Враца. Историческа справка сочи, че вероятно е построен през Второто българско царство. По време на турското робство престоятел на манастира бил войводата поп Мартин. Той е имал ученици, сред които е бил Вълчан Войвода. Вълчан като малък бил овчар, но като възмъжал, станал хайдутин и се превърнал в страшилище за турците. Именно в чест на поп Мартин, през 1935 година по предложение на Александър Чубриев е обезсмъртено името му – на него е кръстен връх Мартинова чука.

През 2011 година на 1500 метра под доброволци построиха туристически заслон за ползване свободно от всички туристи. Целта на заслона е да улесни изкачването на първенеца на Западна Стара планина - връх Миджур. От него за един ден спокойно се отива и връща до върха. От заслона, наричан още „Мартиница”, е лесен достъпът до хижа Копрен и всичките населени места в района: с. Мартиново, град Чипровци, с. Горни Лом, с. Копиловци, с. Горна Лука, с. Превала, с. Долни Лом и с. Железна, а също така и Чипровския манастир. Ако тръгнете от с. Мартиново, за около два часа време, ще стигнете до връх Мартинова чука.

Любопитна забележителност в подножието на върха и заслона „Мартиница”, на 40-50 метра вдясно от сега използвания път, е старият римски път. Той е покрит с каменна настилка, но поради буйната растителност, трудно може да се открие.

  • Върхове
Чипровци - Забележителност връх Мартинова чука - Снимка 1 Чипровци - Забележителност връх Мартинова чука - Снимка 2