3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Миджур

Price comment  Цена:
адрес:
Чипровци
имейл:
del_oa@vidin.government.bg
телефон:
0035994601616

Връх Миджур се намира на границата между България и Сърбия. Висок е 2168 метра и за да го изкачите, ще е необходимо да се снабдите с разрешение от Дирекция "Гранична полиция" на МВР, София, бул."Княгиня Мария Луиза" 46. Миджур е първенец на Чипровската планина, дял от Стара планина, и в подножието му извират реките Лом и Тимок. През зимата е необходимо да не се правят отклонения от главното било извън означените пътеки поради лавинна опасност.

Любопитен факт е, че началото на 90-те години на XX в. достъпът до върха е забранен. Поради тази причина природата в района е запазила своята неподправеност и красота. Тъй като се намира в гранична територия, Миджур е притегално място за планинари българи и сърби. На върха можете да забележите пирамидки, на които има надписи, оставени от българските и сръбските туристи.

Има няколко начина да покорите върха. Единият от тях е от село Чупрене. Оттам можете да тръгнете с високопроходим автомобил по река Чупренска до хижа „Горски рай”. Вторият вариант е пеша. Минавате за удобство през река Манастирска и избирате една от двете екопътеки в района - „Бекинска шобърка“ или „Мартинов камък“. От тук разстоянието до хижа „Горски рай“ е малко над 9 км. От хижата има маркирана пътека, която минавайки през Биосферен резерват „Чупрене“ излиза на главното било на седловината между вр. Реплянска църква (1969м) и вр. Остра чука (1967м). От тук на югоизток през върховете Остра чука и Оба (2033м) се достига до седловината, под която извират реките Лом и Тимок при гранична пирамида 336 (1780м). Следва изкачване по северозападния склон на връх Миджур, който се достига след около час.

Друг начин да изкачите първенеца в Чипровската планина е да тръгнете от село Горни Лом. След 7 км ще стигнете до хижа „Горни Лом”, едно време тя е била бивша гранична застава. На разположение на туристите в наши дни работи хижа „Миджур”. Ще я откриете малко по-нагоре от хижа „Горни Лом”. Още 2-3 километра и излизате на същинската пътека към върха. Този път е по-кратък, отколкото през село Чупрене, но пък е по-стръмен, така че бъдете подготвени физически.

Има още възможни маршрути, както от българска, така и от сръбска територия. Те тръгват от селата Мартиново и Репляна от българска страна, както и от курорта „Бабин зуб“ и селата Топли дол, Алдина река, Църни връх и Равно буче от сръбска страна.

  • Върхове
Чипровци - Забележителност Връх Миджур - Снимка 1 Чипровци - Забележителност Връх Миджур - Снимка 2 Чипровци - Забележителност Връх Миджур - Снимка 3