3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Деяница и Чипровски во...

Price comment  Цена:
адрес:
Чипровци, 27, ул. Павлето
имейл:
tic.chiprovci@gmail.com
телефон:
359885258405

Екопътека „Деяница” е разположена над град Чипровци. До нея се стига по черен път и е предназначена да разкрие пред туристите красотите на Чипровския Балкан и в частност района на Чипровския водопад. В самото начало на маршрута са поставени живописни дървени пейки и масичка, направени от дебели дънери, които карат по-мързеливите туристи да се замислят дали изобщо да продължават, при положение, че могат да останат на това вълшебно място, под огромните дървета.

Несправедливо подценяван и слабо посещаван заради доскорошния ограничен режим и статут на граничен район, Чипровският Балкан и въобще Западна Стара планина са едни от най-красивите и добре запазените региони в България. Огромните, почти девствени гори, през които лакътуши екопътека „Деяница”, покриват могъщите склонове на планината, позволявайки на туристите само от време на време да се насладят на спиращите дъха панорами към старопланинското било, низината и долините на пенливите поточета.

Дължината на маршрута е около 8 километра и се изминава за между 3 и 5 часа, в зависимост от темпото и целта на излета. Върви се около Стара река; на няколко места над нея са построени живописни дървени мостчета, от които се разкриват зашеметяващи гледки към коритото.

Крайната цел на екопътеката е Чипровският водопад. Тази изключително красива природна забележителност е висока само 18 метра, но спира дъха на всички, които я видят за първи път. Водите на Стара река се сриват стремително от отвесната скала, падайки с грохот в малкото вирче под водопада. Гледката (впрочем, и звукът) е особено впечатляваща през пролетните и есенни месеци, когато коритото едва побира прииждащите води, а Стара река и Чипровският водопад се превръщат в самото въплъщение на разрушителните сили и свирепото величие на природата.

Ако решите да се изкачвате по екопътека „Деяница”, трябва да имате предвид, че след обилни дъждове тя става почти непроходима, а зимните месеци я правят сериозно предизвикателство дори и за опитните планинари. Важно е да се знае, че дори и в най-слънчевия и сух ден последната част на маршрута, точно преди водопада, е сериозно предизвикателство за обикновения турист, тъй като представлява стръмен, нестабилен сипей.

Все пак природните красоти, които ни предлагат екопътеката и Чипровския водопад, си заслужават напълно да положим малко повече усилия и да отделим време, за да посетим този малко познат район на България.

  • Екопътека
  • Водопади
Чипровци - Забележителност Екопътека Деяница и Чипровски водопад - Снимка 1 Чипровци - Забележителност Екопътека Деяница и Чипровски водопад - Снимка 2 Чипровци - Забележителност Екопътека Деяница и Чипровски водопад - Снимка 3 Чипровци - Забележителност Екопътека Деяница и Чипровски водопад - Снимка 4