3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Чирен – Божи мост

Price comment  Цена:
адрес:
Чирен
имейл:
телефон:

Изходната точка по този малко познат, но изключително атрактивен туристически маршрут, е врачанското село Чирен, което се намира на около петнадесет километра от областния град. От селото до Божия мост се стига по отлично маркирана и разпознаваема екопътека, която е изградена само преди няколко години. Тя следва речното корито на Лиляшка бара и по протежението й са изградени няколко къта за отдих с беседки, където можете да си починете, ако евентуално имате нужда от това, макар че разстоянието между селото и моста се изминава за по-малко от час, а трасето е леко и подходящо за туристи от всички възрасти и такива без особено добра физическа подготовка

Едва ли обаче дори и ще се сетите за почивка, тъй като природата тук е великолепна и по никакъв начин няма да ви даде време да си вземете дъх, камо ли да мислите за каквото и да било друго. Все пак, много подходящо е да организирате пикник или дори нощуване в палатка по трасето, тъй като мястото е много спокойно и позволява да се позабавлявате отлично с приятели или просто да се порадвате на суровата красота на природата.

До крайната точка на туристическия маршрут се стига наистина бързо и лесно, а тя определено си заслужава. Божият мост е известен и като Жабокрек и представлява естествено скално образувание, създадено под влиянието на бурните води на реката, изветрянето на скалите и въздействието на природните стихии в продължение на милиони години. В резултат се е образувал впечатляващ каменен феномен с широчина двадесет и пет и височина около двадесет метра. Най-забележителното тук обаче е, че тунелът е с дължина приблизително сто метра.

Другото име на моста, Жабокрек, се дължи на факта, че през летните месеци реката почти пресъхва и от нея остават няколко езерца, в които се въдят много жаби. През 1964 година Божи мост е обявен за природна забележителност, но това така и не го превръща в посещавана туристическа дестинация, тъй като е слабо известен на масовата „публика“.

Разбира се, този факт си има и своите предимства, защото местността е запазена в почти девствено състояние и дава отлична възможност за релакс сред природата. При желание можете да посетите и намиращата се наблизо Борованска могила, където да разгледате останките на римската крепост, съществувала тук преди почти две хилядолетия.

  • Маршрути
Чирен - Забележителност Маршрут Село Чирен – Божи мост - Снимка 1 Чирен - Забележителност Маршрут Село Чирен – Божи мост - Снимка 2 Чирен - Забележителност Маршрут Село Чирен – Божи мост - Снимка 3