2 stars 2 stars

Музей
Чирпан - Музей Пейо Яворов

Price comment  Цена:
1
адрес:
Чирпан, 26, ул. Крачолови
имейл:
javorovch@abv.bg
телефон:
+35941694019

Къщата музей „Пейо Яворов” се намира в централната част на град Чирпан. Обявена е за музей на 31 октомври 1954 г. по повод 40-годишнината от смъртта му. През 1924 г. за 10-годишнината от смъртта на поета домът му е посетен от Гео Милев (друг голям български поет) и други творци. Заради това по-късно голямата сестра на Яворов отделила една от стаите на къщата за почитатели на поета.

Експозицията на музея в Чирпан представя оригиналната битова подредба на кухнята, гостната (наричана „средната стая”) и т.нар. „Пейова” стая. В гостната може да бъде видян портретът на Хаджи Димитър и Стефан Караджа (български революционери и радетели за освобождение от османско владичество), свидетелстващ за отношението на семейството към борбата за освобождение. Гостната е запазена във вида, в който семейство Яворови я е подредило, готвейки се да посрещне поета и съпругата му Лора през септември 1913 г.

Средната стая била на майката на поета Гана Крачолова, където тя обичала да пее български народни песни. Към музея е открита експозиционна зала. В Чирпан се провеждат ежегодни Яворови януарски дни. Откриването им е на рождения ден на поета - 13 януари.

В двора на къщата музей е поставен бюст-паметник на поета.

Обзорна беседа струва 10 лв и продължава около 45 минути, а всяка последна неделя на месеца входа е безплатен.

Работно време: 09:00 до 18:00

Чирпан - Забележителност Чирпан - Музей Пейо Яворов - Снимка 1 Чирпан - Забележителност Чирпан - Музей Пейо Яворов - Снимка 2 Чирпан - Забележителност Чирпан - Музей Пейо Яворов - Снимка 3