3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут село Чифлик – хижа Козя ...

Price comment  Цена:
адрес:
Чифлик
имейл:
troyantour@abv.bg
телефон:
0035967060964

Туристическият маршрут тръгва от курортната част на село Чифлик (община Троян, област Ловеч), откъдето следва черен път в западна посока. Трасето постепенно набира височина, очертавайки серпентини по странично планинско ребро и достига до връх Тумин дял, без да има сериозни денивелации. Планинският рид, в края на който се намира върха, се явява вододел между реките Рогачевска и Козещица.

Маршрутът следва сравнително добра, макар и нарядко положена маркировка в бяло и жълто. Първоначално пътят преминава през няколко панорамни поляни, след което навлиза в гъста широколистна гора, която не позволява да видим много от околните местности, но за сметка на това ни дава възможност да се докоснем до богатата флора и фауна на този край.

Продължавайки да следва серпентинообразното си трасе, маршрутът излиза западно от връх Тумин дял, почти на котата му. От север, запад и изток върхът е много горист, но в южна посока има голяма поляна, от която се откриват първите красиви гледки към централното старопланинско било и в частност към северните склонове на Козята стена.

Следва кратко изкачване и се достига до заслон, известен като заслона на Дачо Дачев. Мястото е незаменимо при рязка промяна на времето, но и при добри метеорологични условия можете да си починете в оформения кът за отдих. На десетина минути от заслона се излиза над гората, в местността Киселинча, която представлява голяма поляна, надвесена над долината на Рогаческа река. Оттук вече се разкрива и по-обзорна гледка към планинската седловина Ветровити преслап и северните склонове на Балкана.

След Киселинча маршрутът подсича връх Ушите и най-после се излиза на централното старопланинско било, откъдето вече може да се следва маркировката на туристическия маршрут Ком – Емине. Участъкът е изключително стръмен и лавинообразен, като през зимата от Киселична непременно първо трябва да се изкачи връх Кучето и едва след това да се тръгва по билото.

При хубаво време обаче частта от Стара планина между Ветровития преслап и хижа „Козя стена” е един от най-живописните. Върви се по тесен ръб, като и от север, и от юг скалните отвеси са високи стотици метри. На най-опасните места за допълнителна сигурност е поставено метално въже, за което туристите могат да се държат. Успеете ли да се абстрахирате от риска, ще можете да видите една от най-красивите старопланински гледки.

„Козя стена”, до която от Ветровотия преслап се стига за около час, е една от най-живописните старопланински хижи и предлага зашеметяващи панорами към отвесните южни сколонове на Балкана и билото в двете посоки.

  • Маршрути
  • Хижи
Чифлик - Забележителност Маршрут село Чифлик – хижа Козя стена - Снимка 1 Чифлик - Забележителност Маршрут село Чифлик – хижа Козя стена - Снимка 2 Чифлик - Забележителност Маршрут село Чифлик – хижа Козя стена - Снимка 3 Чифлик - Забележителност Маршрут село Чифлик – хижа Козя стена - Снимка 4 Чифлик - Забележителност Маршрут село Чифлик – хижа Козя стена - Снимка 5