3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Хайдушка песен – Ушите -...

Price comment  Цена:
адрес:
Чифлик
имейл:
телефон:

Туристическият маршрут от хижа „Хайдушка песен” през връх Ушите до хижа „Ехо” е сравнително кратък и лек, но не трябва да се забравя, че минава в непосредствена близост до и по самото било на Централна Стара планина – най-опасния и наситен с инциденти планински район на България.

Изходната точка е една от най-леснодостъпните в този района – от село Чифлик (община Троян, област Ловеч) до хижа „Хайдушка песен” може да се стигне пеша по отлично маркирана пътека за около час и половина или по седемкилометров асфалтов път. От нея се тръгва в западна посока, като маршрутът отново е много добре разпознаваем.

Следва се коритото на Рогачева река, като по този начин се достига до вододела между Араганов дол и Камачарското дере. Следвайки страничния рид, се излиза на главното старопланинско било при местността Кашка, част от едноименен резерват. Изкачването е сравнително полегато и не е тежко. После маршрутът поема по билната пътека, следвайки маркировката на Ком – Емине. Върви се лесно, стига метеорологичните условия да са подходящи, и се достига до високия 1637 метра, но за сметка на това много впечатляващ скалист връх Ушите.

Именно от Ушите започва Троянския дял на Стара планина. Околността му е изключително живописна, осеяна с невероятни скални образувания. Между върховете Ушите и Кучето е разположен страховитият ръб Трионите.

След местността Кашка пътеката навлиза на територията на „Козя стена” - най-малкия, но един от най-красивите резервати в Централен Балкан. Почти цялата му територия е покрита с непристъпни скални формации и поради тази причина се е превърнала в естествено убежище на разнообразни редки растителни и животински видове.

Преминавайки през връх Ушите, маршрутът продължава по билната маркировка и се спуска в местността Карчов преслап, откъдето се насочва към седловината в която, сгушена между върховете Юмрука и Кавладан, се намира една от най-красивите старопланински хижи.

„Ехо” е разположена на възлово място на централното било на Балкана, сред красива и панорамна скалиста местност. Хижата е изходна, пресечна или крайна точка на много от най-атрактивните маршрути в Централна Стара планина. През зимата и ранната пролет „Ехо” е достъпна само за много опитни планинари, тъй като почти цялата и околност е лавиноопасна.

  • Маршрути
Чифлик - Забележителност Маршрут Хайдушка песен – Ушите - Ехо - Снимка 1 Чифлик - Забележителност Маршрут Хайдушка песен – Ушите - Ехо - Снимка 2 Чифлик - Забележителност Маршрут Хайдушка песен – Ушите - Ехо - Снимка 3 Чифлик - Забележителност Маршрут Хайдушка песен – Ушите - Ехо - Снимка 4 Чифлик - Забележителност Маршрут Хайдушка песен – Ушите - Ехо - Снимка 5