3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Хайдушка Песен

Price comment  Цена:
5.00
адрес:
Чифлик
имейл:
телефон:
00359884600310

Хижа Хайдушка песен се намира в местността Рогачева гора, на около 870 метра надморска височина. Разположена е в забележително красив район, на границата на резерват “Козя стена”, на водослива на рекичките Рогачева и Камачарска. На близо има минерален извор, който се използва за напълването на плувен басейн.

Комплексът се състои от двуетажна сграда, побираща тридесет и осем души и шестнадесет двуместни бунгала. Баните и санитарните възли са външни, а централната сграда е водоснабдена и електрифицирана. През зимата хижата се отоплява на твърдо гориво. На разположение на гостите са туристическа кухня, столова и лавка. Бунгалата са също електрифицирани, но се използват само през пролетния сезон.

До хижата може да се стигне от село Чифлик за час и половина пешеходен преход седем километра по асфалтово шосе. Хайдушка песен разполага и с паркинг, за това идването с кола не е проблем.

В съседство са връх Козя стена и хижата, носеща същото име. Пътят до тях отнема два часа и половина по маркирана пътека. Хижа Ехо също е в региона – сред старите, широколистни гори и свежият планински въздух, пътят до там отнема цели четири часа и половина. Толкова е и до Троянския проход, както и до местността Беклемето.

Наблизо са паметникът на Тодор Каблешков, който е само на петнадесет минути преход и резерватът Козя стена на двадесет минути.

  • Хижи
Чифлик - Забележителност Хижа Хайдушка Песен - Снимка 1 Чифлик - Забележителност Хижа Хайдушка Песен - Снимка 2 Чифлик - Забележителност Хижа Хайдушка Песен - Снимка 3