3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Велосипеден маршрут Чуйпетлово –...

Price comment  Цена:
адрес:
Чуйпетлово
имейл:
телефон:

Изходната точка на този велосипеден маршрут е пернишкото село Чуйпетлово, намиращо се на около петдесет километра от София. Чуйпетлово е най-високо разположеното село във Витоша (1200 метра надморка височина) и е първото населено място, през което преминава река Струма, след като извира от планината. Оттук трасето започва ударно – следва стръмно изкачване по черен път към седловината Смильо, която се е на югоизток от селото. След като стигнете до нея, ви очаква доста дълго спускане в югоизточна посока към село Ярлово.

Маршрутът пресича центъра на селото, а веднага след училището се отклонява вляво по асфалтиран път. По-малко от половин километър по-късно трасето ви извежда до черен коларски път. Последователно се пресичат три рекички и маршрутът продължава през обширна местност, покрита с тревиста раститеност, след което навлизате в борова гора. След третата рекичка минавате покрай желязна вишка, а после трасето се движи по дълга хоризонтална линия, водеща до главния път от столицата за Самоков.

Когато пресечете асфалтовия път, се изкачвате към местността Брезите. Следва отклонение вляво, за което ще се ориентирате по разширението за автобусна спирка. Трябва да поемете отново вляво, веднага след него. Слизате плавно, за да достигнете до двора на телевизионен ретланслатор, откъдето се отбивате по пътека, покрита с трева. Двеста метра по-късно минавате по много тесен мост, по който трябва да носите колелото и да подходите с особено внимание, за да не се подхлъзнете.

По хоризонтален участък от пътя минавате през две поляни и пресичате река Железница при пътеката от нея за хижа „Физкултурник“, след което се изкачвате до началото на алея „Инженер Иван Иванов“ и карате по равно трасе, от което се откриват разположените в ниското под вас села Железница и Бистрица. Когато стигнете до маркировката от последното село за хижа „Алеко“, се спускате надолу по нея, но само след стотина метра пресичате мост и по алея се движите над воден канал над софийския квартал „Симеоново“. След няколко плавни серпентини се озовавате в него – крайната точка на маршрута.

  • Маршрути
  • Веломаршрути
Чуйпетлово - Забележителност Велосипеден маршрут Чуйпетлово – Симеоново - Снимка 1 Чуйпетлово - Забележителност Велосипеден маршрут Чуйпетлово – Симеоново - Снимка 2