2 stars 2 stars

Историческа Забележителност
Бузлуджа - върхът на Хаджи Димитър

Price comment  Цена:
адрес:
Шипка
имейл:
dppbulgarka@abv.bg
телефон:
+35966808857

Паметника Бузлуджа е разположен на едноименния връх, в сърцето на природен парк „Българка”, в Централна Стара планина. Намира се на 1441 м надморска височина, на 20 км северно от град Казанлък. Точно на него се е състояла битка между четата на Хаджи Димитър и турските войски. В чест на тази битка, където четниците са разгромени, Христо Ботев е написал стихотворението "Хаджи Димитър". Пътувайки по пътя Стара Загора-Русе, точно след Казанлък, има отбивка, която води до паметник Бузлуджа. Другият път, по който може да се стигне дотам, тръгва от Шипка.

В района на връх Бузлуджа има малка, но много добре поддържана ски писта с влек и оръдия за изкуствен сняг. Ски бара предлага освежаващи напитки и отмора след дългия и забавен ден на пистата. Няколко семейни хотелчета и една уютна хижа предлагат отлични условия за отдих, и почивка в района. Пътят до ски зоната е асфалтиран и добре поддържан по време на зимния сезон.

Като цяло мястото е отлично за начинаещи скиори, но в Буздлуджа могат да се правят и други вълнуващи неща. Местността е идеална за разходка сред природата. Гледката от панорамната сграда на върха е завладяваща. Пред очите се разкрива магическата долина на тракийските царе и древните могили, а в далечината се синеят водите на язовир Копринка, на чието дъно лежат останките на тракийския град Севтополис. В съседство се издига величественият връх Шипка и паметникът, построен в чест на загиналите в Руско-Турската Освободителна война.

Шипка - Забележителност Бузлуджа - върхът на Хаджи Димитър - Снимка 1 Шипка - Забележителност Бузлуджа - върхът на Хаджи Димитър - Снимка 2 Шипка - Забележителност Бузлуджа - върхът на Хаджи Димитър - Снимка 3 Шипка - Забележителност Бузлуджа - върхът на Хаджи Димитър - Снимка 4 Шипка - Забележителност Бузлуджа - върхът на Хаджи Димитър - Снимка 5