3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Гробница Голямата косматка

Price comment  Цена:
1.50
адрес:
Шипка
имейл:
museum.iskra.kz@abv.bg
телефон:
+35943163762

Голяма Косматка е тракийска могила, край град Шипка, в която е открита една от най-величествените и богати тракийски гробници с изцяло запазен гроб на тракийски цар, погребан със своя кон. Гробницата на тракийския цар Севт III се намира на 1 км южно от гр. Шипка и на 12 км северно от гр. Казанлък. Открита е през 2004 г. Гробницата е строена през втората половина на V в. пр. Хр. В нея са открити златният венец на владетеля, златен киликс (чаша за вино), наколенници и шлем, апликации за конска амуниция и др., които са представени в Историческия музей в град Казанлък. Забележителна е ритуално погребаната пред фасадата бронзова глава от статуята на Севт III, която е доста детайлна. Тя е важно свидетелство за тракийските орфически ритуали.

Гробницата се състои от три камери и коридор с обща дължина 26 м. Първото помещение е правоъгълно и в него е намерен скелет на кон. Второто помещение е с кръгла форма и с куполен покрив висок 450 см. На входа на това помещение се намира мраморна врата с човешки изображения. Третото помещение представлява монолитен гранитен блок – саркофаг с тегло около 60 тона. В него с голяма прецизност е издълбано помещение, в което се намира и каменното легло на тракийския владетел погребан тук. Гробницата е част от Долината на тракийските царе, която включва още Казанлъшката гробница, както и гробниците и храмовете, открити в могилите Голяма Арсеналка, Шушманец, Хелвеция, Грифони, Светица и Оструша.

Уредниците от Историческия музей в Казанлък предлагат обиколка и беседи на български (5 лв), английски и немски език(15 лв). От ноември до май гробницата се отваря само по заявка за големи групи.

Работно време: 09:00 до 17:00

Шипка - Забележителност Гробница Голямата косматка - Снимка 1 Шипка - Забележителност Гробница Голямата косматка - Снимка 2 Шипка - Забележителност Гробница Голямата косматка - Снимка 3