3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Бузлуджа

Price comment  Цена:
6.00
адрес:
Шипка
имейл:
телефон:
00359889441197

Разположена в южните склонове на връх Бузлуджа, точно под паметника, се намира хижата, носеща името на върха. Тя е масивна, двуетажна, с капацитет от 32 места, които са разделени в четири стаи, по 8 легла и в двата етажа. Санитарните възли са вътрешни и баните са с топла вода. Също така има туристическа кухня, столова, салон с телевизор и игри. Реновирана е през 2007-2008 година, тя е прекрасна отправна точка към различните забележителности и местности в района.

Сред тях са лобното място на Хаджи Димитър и 44 негови четници, домът-паметник на връх Малка Бузлуджа - 0,30 ч, връх Атово падало (1495 м) - 0,45 ч,

хижа "Младост" - 0,45 ч, връх Шипка - 2,15 ч, горски дом "Българка" - 3,45 ч, хижа "Кръстец" - 5,00 ч, хижа "Узана" - 5,00 ч.

Старите дървета пред хижата хвърлят дебела, прохладна сянка през лятото, а зимата, отрупани със сняг, са гледка, която би хвърлила във възторг всеки фотограф. Има няколко сковани пейки и маси, които са добро място за хапване на открито и готвене на огън.

Шипка е съвсем близо – на около два часа път, а всички пътеки в наоколо водят нагоре към паметника на Бузлуджа. Той е заключен, но за всеки, който е твърде решен да влезе може да провери за отвор вдясно от входа, през който по-любопитните могат да надникнат.

Добре е да се знае, че хижата не се предлага храна, а само чай, кафе и безалкохолни напитки. В туристическата кухня от друга страна има всичко необходимо - съдове, електрическа скара, микровълнова фурна и хладилник. Отворена е целогодишно, а нощувката е 12 лв. Точно до хижата има и ски писта за начинаещи, отворена за всеки, решил да пробва зимни спортове.

  • Хижи
Шипка - Забележителност Хижа Бузлуджа - Снимка 1 Шипка - Забележителност Хижа Бузлуджа - Снимка 2