3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Шипково - Васильов връх

Price comment  Цена:
адрес:
Шипково, читалище Светлина
имейл:
телефон:
003596966369

Екопътеката от село Шипково (община Троян) до връх Васильов и обратно има средно ниво на трудност. Изминава се за около 5 часа и е подходяща както за пешеходен, така и за велосипеден туризъм. Трасето започва от курорта Шипковски минерални бани, разположен на около 2 километра от центъра на селото. Той е един от най-старите в България, намира се на 700 метра надморска височина. Предпочитан е заради съчетанието от екологична чистота на района, лековитите минерални извори, изобилието на природни и исторически забележителности в непосредствена близост и спокойствието. Тук има три извора и няколко сондажа с умерена температура на водата (между 18 и 35 градуса).

Целта на маршрута е най-високата точка на Васильовска планина и Предбалкана като цяло – връх Васильов (1490 метра надморска височина). След като напусне очертанията на курорта, екопътеката минава през вилна зона „Крушово” и покрай военен обект. След около 200 метра се стига до разклон, като верният път е най-левият, на около десет метра по който има указателна табела. Маршрутът го следва в продължение на приблизително километър, след което нова табела ни упътва да се отклоним вдясно.

Изкачването към връх Васильов става през хубава гора и не е особено стръмно. След около час се стига до просторна поляна, на която е разположена стара селскостопанска сграда. След като я подмине, екопътеката започва ново изкачване, този път по-кратко и по-стръмно и достига до хижа „Васильов”, на северозапад от която се намира и самият връх. От хижата можете да се отбиете и до забележителния параклис „Св. св. Петър и Павел”, разположен в скален отвес на около 15 минути разстояние.

От самия връх се открива великолепна гледка към Дунавската равнина на север и старопланинското било на юг. На билната поляна са изградени ветрогенератори. Като цяло приключението не е особено натоварващо и ни позволява да „открием” един красив и обикновено оставащ встрани от големите туристически потоци район. Екопътеката е достъпна за начинаещи туристи, малки деца и възрастни хора. Можете да предприемете прехода през всички годишни сезони, но, ако нямате нужната подготовка и екипировка, за предпочитане е да го направите през топлите месеци на годината.

  • Екопътека
  • Върхове
Шипково - Забележителност Екопътека Шипково - Васильов връх - Снимка 1 Шипково - Забележителност Екопътека Шипково - Васильов връх - Снимка 2 Шипково - Забележителност Екопътека Шипково - Васильов връх - Снимка 3 Шипково - Забележителност Екопътека Шипково - Васильов връх - Снимка 4 Шипково - Забележителност Екопътека Шипково - Васильов връх - Снимка 5