3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Шипково - хижа Коман

Price comment  Цена:
адрес:
Шипково, читалище Светлина
имейл:
телефон:
003596966369

Екопътеката от село Шипково (община Троян) през връх Васильов до хижа „Коман” и обратно има средна степен на трудност и е подходящ дори и за не толкова добре подготвени туристи, както и за групи с малки деца. Изходната точка на маршрута е курортът Шипковски минерални бани, който се намира на около два километра от центъра на село Шипково.

Излизайки от курорта, трасето преминава през вилната зона „Крушово” и покрай обект на военните излиза на кръстопът, от който трябва да се тръгне по най-лявото разклонение. След известно време указателна табела показва къде е нужно да се отклоним от черния път и да поемем през гората. След едночасово изкачване достигаме до поляна с изоставена селскостопанска постройка, от която ни чака ново, по-кратко изкачване до хижа „Васильов”.

Оттук трябва да поемем на северозапад, за да излезем на едноименния връх (1490 метра надморска височина), първенец на Васильовска планина и на целия Предбалкан. От тревистото било се откриват прекрасни панорами към Дунавската низина (на север) и централното старопланинско било (на юг). Макар и не особено висок, връх Васильов притежава особено очарование и магнетизъм.

След като се насладите на гледките и усещанията, трябва да продължите по билната заравненост, по която преходът до хижа „Коман” е изключително лек. Тя се намира в едноименната местност и предлага изключителни условия за почивка, защото е закътана на тихо, спокойно и красиво място. Общият й капацитет е 55 места в стаи с 2,3,4,5 и 6 легла. Сградата е водоснабдена и електрифицирана, отоплява се на твърдо гориво. Разполага с бар и механа с отлична кухня и уютна камина.

Ако предпочитате да не се връщате по същия маршрут, можете да изберете един от двата пътя, които ще ви изведат в село Шипково. Първият минава през хубава гора, а втория слиза под хижата. И двата стигат до двора на селското училище. Не се притеснявайте да поискате допълнителна информация от хижарите. Приблизителното време, за което се изминава разстоянието от село Шипково, през курорта Шипковски минерални бани и връх Васильов до хижа „Коман” е около 4 часа.

  • Екопътека
  • Хижи
Шипково - Забележителност Екопътека Шипково - хижа Коман - Снимка 1 Шипково - Забележителност Екопътека Шипково - хижа Коман - Снимка 2 Шипково - Забележителност Екопътека Шипково - хижа Коман - Снимка 3 Шипково - Забележителност Екопътека Шипково - хижа Коман - Снимка 4