3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Шипково – хижа Хайдушк...

Price comment  Цена:
адрес:
Шипково, читалище Светлина
имейл:
телефон:
003596966369

Началната точка на екопътеката „Шипково – Богоя – „Хайдушка песен” е централната част на селото (община Троян). Първата част от маршрута е дълга около 15 километра и следва шосето от Шипково за друг емблематичен планински курорт – Рибарица. Тъй като не е особено приятно да се ходи по асфалтов път (макар и красивите панорамни гледки към Васильовска планина и Централна Стара планина буквално да ни заливат на всяка крачка), можете да изберете вариант, при който да стигнете до местността Богоя с превозно средство.

Богоя се намира на предела (най-високата точка) на прохода между Шипково и Рибарица. Оттук вляво се отклонява черен път, който де факто е началото на екопътеката в класическия й вариант. Преходът от това място до хижа „Хайдушка песен” е със средна трудност и не е особено подходящ за начинаещи туристи и групи с малки деца.

Продължителността е около 7-8 часа в двете посоки. От местността Богоя имате възможност да поемете и към други две хижи в Централна Стара планина – „Ехо” и „Козя стена”. Преходът до тях обаче е само за опитни и издръжливи туристи – продължителността е около 6 часа, с големи натоварвания, стръмни изкачвания, опасни участъци и сериозна денивелация.

Цялото трасе до „Хайдушка песен” е отлично маркирано и оформено, така че няма начин да се объркате. Все пак съобразете начинанието си със своите възможности, опит и екипировка, както и с атмосферните условия, защото не трябва да се забравя, че маршрутът навлиза на територията на Централна Стара планина, мястото с най-много инциденти и нещастни случаи във всички български планини.

Ако обаче подходите отговорно към прехода, той ще ви се отблагодари с много приятно и жизнеутвърждаващо преживяване. Напълно невъзможно е да се опишат всички красоти, които се откриват по протежение на екопътеката в хубаво и ясно време. Връх Юмрука, скалната стена на Козя стена, Беклемето, достигащите до небесата първенци на Балкана, сякаш наредени като броеница на изток; Васильова планина, най-високата в Предбалкана, на север; сгушените в ниското селца... Всичко това може да накара ценителя на природата да онемее. Макар и сравнително дълъг, преходът е полегат и не би трябвало да представлява особена трудност за всеки физически активен човек. Още повече, че уютната хижа сякаш ни притегля къмк себе си.

„Хайдушка песен” е масивна двуетажна стая с капацитет 38 места. Към хижата има и няколко двуместни бунгала. Санитарните възли и баните са външни. Разположена е сред красива гора и предлага панорамни гледки към околния величествен Балкан.

  • Екопътека
  • Хижи
Шипково - Забележителност Екопътека Шипково – хижа Хайдушка песен - Снимка 1 Шипково - Забележителност Екопътека Шипково – хижа Хайдушка песен - Снимка 2 Шипково - Забележителност Екопътека Шипково – хижа Хайдушка песен - Снимка 3 Шипково - Забележителност Екопътека Шипково – хижа Хайдушка песен - Снимка 4 Шипково - Забележителност Екопътека Шипково – хижа Хайдушка песен - Снимка 5