3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Ледницата

Price comment  Цена:
5.00
адрес:
Широка лъка
имейл:
телефон:
00359876092294

Хижа Ледницата се намира в местността Соватя и представлява голяма, двуетажна сграда, която може да побере до 72 души. Санитарните възли и умивалните са външни, а самата сграда е водоснабдена и електрифицирана. Зимата се отоплява на пeчки с твърдо гориво и предлага на туристите сезонен ресторант и лавка. До нея може да се стигне от село Широка Лъка за два часа и половина по пътека през махала Гела.

В съседство са хижите Перелик, която се намира на четири часа и половина път, хижа Чаирски езера на пет часа и хижа Триградски скали на седем. Може да се стигне до връх Широколъшки снежник (2188 метра) за два часа, както и до пещерата Ледницата, която е на половин час.

Маршрутът до пещерата е истинско предизвикателство ако решите да тръгнете с автомобил. От друга страна маркировка до нея липсва по много пътеки, така че доста хора избират да се опитат да стигнат с кола. Все пак, за тези, които обичат ориентирането и приключенията – специално пътеките, водещи от хижата са маркирани и улесняват стигането.

Ако тръгвате с кола започнете от Гела, минавайки седем километра и половина неравен път при сухо време, но тръгването с лек автомобил е невъзможно – ако не тръгването, то връщането със сигурност.

  • Хижи
Широка лъка - Забележителност Хижа Ледницата - Снимка 1 Широка лъка - Забележителност Хижа Ледницата - Снимка 2 Широка лъка - Забележителност Хижа Ледницата - Снимка 3