3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Ечащата Пещера

Price comment  Цена:
адрес:
Шумен
имейл:
телефон:

Пещерата е разположена в Троишкия боаз на 3 км. северозападно от село Троица в местността "Осмарските колонии" в близост до хижа Букаците.

За достигане до Ечащата пещера , най-лесния достъп е като се тръгне от село Троица. Хваща се черен път северно от селото. Той минава покрай варница и помпена станция и завива на запад. На северозапад постепенно долът се стеснява и по-късно преминава в широка поляна - местността Осмарски колонии. Тук се намира хижа "Букаците", която може да служи като изходен пункт за посещение на скалните манастири както в Троишкия, така и в Осмарския боаз. Отклонявайки се от пътя в източна посока се преминава през Троишка река и се изкачва по левия скат по маркирана пътека до подножието на скалния венец. Общата дължина на пещерата е 28 метра.

Дървената стълба висока 5 м прави достъпа лесен до пещерата - скален манастир. Пещерата има неправилна форма и размери; ширина 4.15 м и височина 3.75 м. Има две основни отделения. Южното е почти квадратно с приблизителни размери 4 х 4 м и представлява църква. Има доста добре оформена апсида и ниша в ляво от нея. Западната част на църквата е била ограничена с дървена стена, обособяваща малко отделение с размери 3x3 м. Отделението е уникално с това че е било разделено на два етажа. Разделителната преграда била дървена и разположена хоризонтално. За това се съди по запазените жлебове. Всяко едно от така обособените помещения е притежавало по един самостоятелен прозорец с добре обработени и профилирани ръбове.

Духовият живот на манастира частично е отразен в скални графики и изображения. В близост до входа на пещерата е издълбан надпис "...писах аз граматик Андрея в месец апреля..." В страни от него е дадено в лигатура собственото име "Стойо" или "Стоян". На същата стена има изображения на брадва, символизираща мъченичество и елен - символ на самота и уединение. Наблизо са открити изображения на човешка фигура и кръст - универсалният християнски знак за вечен живот, а в правоъгълна рамка е изписана думата "Амин".

Сведения за Ечащата пещера дава чешкия изследовател Карел Шкорпил (1895-1944). Той е първият проучвател на скалните манастири и църкви в България, включително и на тези по Шуменското плато. Той прави и първата скица на пещерата.

  • Пещери
Шумен - Забележителност Ечащата Пещера - Снимка 1 Шумен - Забележителност Ечащата Пещера - Снимка 2 Шумен - Забележителност Ечащата Пещера - Снимка 3