3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Паметник Създатели на българскат...

Price comment  Цена:
1.50
адрес:
Шумен, хълм Илчов баир
имейл:
bg1300@psit35.net
телефон:
+35954872107

Паметник „Създатели на българската държава” се намира на 6 км от град Шумен. Разположен е на хълма Илчов баир на територията на природен парк Шуменско плато. Идеята за изграждането на паметника се появява през 1977 г. по време на подготовката за честванията на 1300-годишнината от създаването на българската държава. Строежът започва през август 1979 г., а паметникът е открит тържествено на 28 ноември 1981 г.

Паметникът се състои от две групи бетонни форми, между които има малки пространства. Тук се намира най-голямата в Европа мозайка-триптих на открито, която заедно с 21 скулптури символизира идеята за създаването, развитието и възхода на българската държава в периода от VІІ до Х век.

Пръв е изобразен хан Аспарух (считан за основател на България) – той е представен със забит в земята меч и ръце, вдигнати в различни посоки, които показват къде ще бъде българската държава. След това следват скулптурите на Тервел, Крум, Омуртаг (български ханове, управлявали през VIII и IX в.), които се извисяват на 18 м височина, а около тях са изобразени откъси от стари византийски хроники. Под тях е записана мъдростта на хан Омуртаг: „Човек, дори и добре да живее, умира и друг се ражда и нека роденият по-късно, като види тези писмена, си спомни за този, който ги е направил... името му бе Ювиги хан Омуртаг.”

В горната част на паметника се образува светлинен кръст – символ на приетото християнство през IX век.

Златният век на България при управлението на Симеон Велики (893 г. – 927 г.) е представен с 11 фигури. На върха на мемориала е поставен гранитен лъв, тежащ 1000 тона.

Към паметника функционира посетителски информационен център и постоянна експозиция. Често паметникът е избиран и за провеждане на бракосъчетания, ритуалът струва 90 лв. Беседата се заплаща 5 лв. През зимните месеци работното време е по-кратко до 17 ч, а през летните до 20 ч. Има възможност за поглед през бинокъл.

Работно време: 08:30 до 17:00

Шумен - Забележителност Паметник Създатели на българската държава - Снимка 1 Шумен - Забележителност Паметник Създатели на българската държава - Снимка 2 Шумен - Забележителност Паметник Създатели на българската държава - Снимка 3