3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Пещера Зандана/Бисерна/

Price comment  Цена:
адрес:
Шумен, парк Кьошковете
имейл:
телефон:

Пещерата се намира в източната част на Шуменското плато. Дълга е около 300 метра, а приблизително 1800 от тях са достъпни за посещения от туристи. Тя е благоустроена от 1976г. Още с влизането си в пещерата ще останете очаровани. Пещерата е съобщена за първи път през 1828г от френския географ Барбие дьо Бокаж. Първо сериозно изследване се извършва през 1968г от шуменски и софийски спелеолози. Тогава са картирани 1,440м. През 1971г К.Димчев и Сн.Станчева откриват продължение срещу течението на реката и пещерата става 1,800м. Във връзка с благоустрояването А.Спасов през 1979-1980г прави детайлна инструментална снимка до съвременната дължина на обекта. Водоизточникът е каптиран за водоснабдяване на Шумен през 1987г.

Защитена е като част от природен парк "Шуменско плато”.

Пещерният клуб при "Мадарски конник" продължава проучванията и през 2003 г. открива нови галерии, при което дължината на пещерата “нараства” дo 2716м.

Пещерата се намира на 1км западно от град Шумен в парк "Кьошковете" на североизточния склон на Шуменското плато. Образувана е в зоогенни, жълтеникаво-кремави, захароподобни едрокристални варовици.

Пещерата е възходяща, двуетажна и разклонена, с постоянно течаща река. Дължина на водната галерия е 882м. Най-красива е Голямата зала. Таванът й е пищно украсен с хиляди различни по големина и по цвят сталактити, по-малките от които са млечнобели, а по-големите имат кафяв цвят. Между сталактитите има и такива, наподобяващи луковици, моркови и др. От входа на пещерата до Голямата зала денивелацията на дъното на пещерата е 13,5м.

Голямата зала е разположена под източната част на Големия въртоп.

Температурата на въздуха варира от 9 до 13,2°, на водата - от 6,6 до 11°.

Пещерата в момента е затворена заради каптажа за питейна вода за град Шумен. Подготвя се повторно отваряне на туристическата част без реката.

  • Пещери
Шумен - Забележителност Пещера Зандана/Бисерна/ - Снимка 1 Шумен - Забележителност Пещера Зандана/Бисерна/ - Снимка 2 Шумен - Забележителност Пещера Зандана/Бисерна/ - Снимка 3