3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Шуменска крепост

Price comment  Цена:
1.50
адрес:
Шумен
имейл:
museum_shumen@abv.bg
телефон:
+35954800351

Шуменската крепост е една от най-известните забележителности в България и региона на град Шумен. Останките от крепостта се намират на 3 километра от центъра на днешния град. Крепостта е разположена на Шуменското плато. Крепостта е построена вероятно още от траките , като е достроявана и възстановявана още от римляни, византийци и българи. Историците смятат, че нейната възраст е 3200 години, което я прави една от най-старите на територията на страната.

До XV в. град Шумен се е намирал зад стените на крепостта, която е представлявала сложен комплекс от сгради и военни съоръжения. Твърдината е съществувала и през първите години на османското владичество, като археологическите проучвания сочат, че при превземането й от османците не е била разрушена. През 1444 г. кръстоносците на Владислав III Ягело я разрушават и опожаряват и оттогава Шуменската крепост е опустяла и изоставена.

Днес останките от крепостта са може би едни от най-добре проучените древни останки в страната. Тя е експонирана като музей на открито. Изследванията са разкрили важни сведения за бита и военното дело на българите през Средновековието. Останките са лесно достъпни за туристите, има изградени алеи и указателни табели. Може би най-голям интерес за посетителите представлява възстановената кула от крепостта, от която се разкрива красива гледка към град Шумен и природния парк Шуменско плато.

Повече за крепостта можете да научите на място от екскурзовод, който се заплаща – 5 лв за група. През летните месеци обекта е отворен до 19 ч. без почивка.

  • Крепости

Работно време: 09:00 до 17:00

Шумен - Забележителност Шуменска крепост - Снимка 1 Шумен - Забележителност Шуменска крепост - Снимка 2 Шумен - Забележителност Шуменска крепост - Снимка 3