3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Шумен - Музей Лайош Кошут

Price comment  Цена:
адрес:
Шумен, 115, ул. Цар Освобод...
имейл:
телефон:
0035954877209

Музеят на възрожденския бит и архитектура в Шумен се помества в къщата на хаджи Димитраки Хаджипанев - дългогодишен кмет на общината и изявен общественик. Именно в тази къща е пребивавал унгарският революционер Лайош Кошут - юрист, министър на финансите и временен държавен глава на Унгария през 1849 г. След разгрома на Унгарската революция, националният герой емигрира в България, като се установява в Шумен. След преобразуването на Австрийската империя в дуалистична монархия Австро-Унгария, Кошут заклеймява така наречения компромис като пагубен вариант за сънародниците си, емигрира в Италия, където живее до края на живота си. Обявен е от Ейбрахам Линкълн за "най-достоен и изтъкнат представител на каузата за гражданска и религиозна свобода на континента Европа".

Чорбаджийската къща е построена в близост до някогашната чаршия "Араста" и носи възрожденски дух от 30-те години на 19-ти век. Богато украсени тавани и врати, резбовани черчевета на прозорците и типичните декоративни елементи по дървените подпори, широк тристранен двор на различни нива оградени от високи зидани стени, свидетелстват за богати и образовани обитатели.

Освен битовата част, музея представя и експозиция на политическа тематика-интересни документални и спомагателни материали за унгарската буржоазно-демократична революция от 1848-1849 г., за живота и делото на нейния водач Лайош Кошут и сподвижниците му. Тяхното, макар и кратко, пребиваване оказва въздействие върху бита, съзнанието , стопанския, културния и политическия живот на шуменци. През 1968 г. е открита нова зала представяща унгарския социалистически дух и сътрудничеството на български и унгарски социалисти.

Работно време: 08:00 до 17:00

Шумен - Забележителност Шумен - Музей Лайош Кошут - Снимка 1 Шумен - Забележителност Шумен - Музей Лайош Кошут - Снимка 2 Шумен - Забележителност Шумен - Музей Лайош Кошут - Снимка 3