3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Драгойца и връх Нишана

Price comment  Цена:
адрес:
Ябланица
имейл:
governor@lovech.government.bg
телефон:
0035968600003

Забележително събитие бележи местността Драгойца. През 2000 година на около 700 метра надморска височина върху скалния венец „Зъба” местни жители откриват гнездо на черен щъркел. Забелязан е един екземпляр, но, за жалост, през следващата година гнездото вече го няма.

Планинският рид Драгойца се намира в Западния Предбалкан. Той има почти правоъгълна форма, като от запад на изток дължината му е около 16 км, а ширината му от север на юг варира от 8 до 14 км. Най-високият връх в рида е връх Нишана – висок е почти 957 метра. Издига се в източната част на Драгойца. На върха са разположени радиотранслатори и военни обекти.

Билото на рида е широко и плоско, изградено от долнокредни варовици. На север склоновете на рида са стръмни и достигат до Батулска река. Източните и югоизточните склонове също са стръмни, като на места дори отвесни. Те се спускат към град Ябланица, в района на който чрез ниска седловина (456 м) се свързва с рида Лисец. На запад и юг, където склоновете на рида са в по-голямата си част отвесни, ридът Драгоица достига до долината на река Малки Искър, която го отделя от ридовете Гола глава (на запад) и Лакавица (на юг).

В района на Драгойца, на 10 км от град Ябланица се намира любопитна българска забележителност - Гложенският манастир „Св. Георги Победоносец”. Любопитно за него е да се знае, че е строен през XVI век, архитектурният му план копира манастирите в Атон и е бил любимо място на българския революционер Васил Левски, като скривалището му се пази и до днес. В близост до манастира се намира и село Голям извор, където е учреден и първият революционен комитет. Ако имате време да се отбиете до светата обител, отделете внимание и на красивия и неповторим Гложенски водопад.

На разположение на планинарите в рида Драгойца функционира Национален пещерен дом „Петър Трантеев”.

  • Върхове
Ябланица - Забележителност Драгойца и връх Нишана - Снимка 1 Ябланица - Забележителност Драгойца и връх Нишана - Снимка 2