3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Витата стена

Price comment  Цена:
адрес:
Яворец
имейл:
телефон:

Общата дължина екопътека „Витата стена” е 22 километра. Тя е резултат от реализирането на съвместен проект между общините Габрово и Севлиево и преминава през териториите и на двете административни единици. Габровската част на маршрута започва в село Яворец, което се намира на 17 километра от общинския център. Трасето постепенно се изкачва над селото и навлиза в близката гора. Оттук се разкрива невероятна гледка към северните склонове на Централна Стара планина.

В началните няколко километра екопътеката се движи по асфалтов път, след което се трансформира в живописна горска пътека. Тя минава през терен, в който се редуват красиви поляни и вековни гори. Маршрутът преминава по могъщия скален венец, наречен Витата стена (702 м надмирска височина), след което следва билото на голямото карстово плато Стражата, заемащо значителни територии между градовете Габрово, Севлиево и Дряново.

Районът на Витата стена е обитаван от най-дълбока древност. В някои от многобройните пещери, разположени по протежение на скалния венец, са открити различни предмети от кост, съдове и други артефакти. По-късно, по време на Римската империя, тук е изградено силно укрепление, чието предназначение е да охранява пътя, свързващ земите на юг от Стара планина с Никополис ад Иструм и Дунав.

След като се движи известно време по билото на Стражата, екопътеката се спуска от него и достига до красивото карстово езеро Беляковец, разположено близо до Здравковец. После маршрутът минава през самото село и се насочва към селата Влайчевци и Живко, където е и крайната му точка на габровска територия. В последното е разположена конна база, от която можете да наемете ездитно животно.

Севлиевският участък на екопътеката „Витата стена” преминава през живописната местност Баагдалата, обявена за природен резерват във връзка с опазването на естествената липова гора, която расте тук. Оттук трасето навлиза в красивата местност Момина скала, предлагаща незабравими панорами към билото на Централна Стара планина.

Трудността на прехода не е много висока, въпреки че в някои участъци има сериозни изкачвания, а дължината на трасето е доста голяма. Според възможностите и предпочитанията на туристите, „Витата стена” може да бъде премината пеша, с велосипед, на кон или дори с високопроходим автомобил.

  • Екопътека
Яворец - Забележителност Екопътека Витата стена - Снимка 1 Яворец - Забележителност Екопътека Витата стена - Снимка 2 Яворец - Забележителност Екопътека Витата стена - Снимка 3 Яворец - Забележителност Екопътека Витата стена - Снимка 4 Яворец - Забележителност Екопътека Витата стена - Снимка 5 Яворец - Забележителност Екопътека Витата стена - Снимка 6