3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Буйновско ждрело

Price comment  Цена:
адрес:
Ягодина
имейл:
infocenter@borino.org
телефон:
+35930422787

Буйновското ждрело се намира в Западните Родопи, между Ягодина и Тешел. То върви успоредно на Триградското ждрело. През него преминава и така наречената Буйновска река, която е с много бистра вода и на места по нея се виждат дори как плуват малки рибки. По реката има доста образували се красиви водопадчета и вирчета. Природата наоколо е просто удивителна. Буйновското ждрело е най-дългото ждрело в България. То е образувано от рушащото действие на Буйновската река, която с течение на времето е издълбала мраморните пластове и е създала един внушителен по размери природен феномен. Скалите, обграждащи Буйновската река, са на места високи няколкостотин метра, а в най-тясната си част са наречени „Вълчи скок” - местните хора разказват, че зимно време оттам прескачат вълците, за да нападат кошарите. Това е само легенда, но отлично се вижда, че на места ждрелото е толкова тясно, че отвесните брегове почти се допират.

Красотата на Буйновското ждрело вече е достъпна и от „птичи поглед”, благодарение на остроумната и креативна идея на местното туристическо дружесто. Съоръжението „Орлово око” е метална площадка, разположена на стръмния склон на високия 1563 м връх Свети Илия, от която се разкрива красива гледка към цялата околност. При добро време могат да се видят целите Родопи, върховете на други български планини и дори част от Гърция.

В района са изградени и няколко туристически пътеки. Буйновското ждрело е обявено за природна забележителност през 1971 г. и е част от 100-те национални туристически обекта.

Буйновското ждрело е достъпно както пеша, така и по асфалтов път, който минава до реката – в самата основа на скалите. Пътят е еднолентов, с насрещно движение – не се препоръчва за тежкотоварни автомобили и нетърпеливи шофьори. На територията на Буйновското ждрело се намира една от най - красивите и дълги пещери в България - Ягодинската пещера. Тя е много красива и дори много двойки сключват брак в нея, защото има легенда, че който сключи брак в Ягодинската пещера, никога няма да се разведе . Много близко до пещерата се намира Дяволският мост . Казва се така , понеже се намира върху отвесни скали и се говори, че само дявол може да премине по него . Близо до пещерата се намира и уникално красивия водопад Пръскалото. Тези места са удивителни и са истинска наслада за окото.

Ягодина - Забележителност Буйновско ждрело - Снимка 1 Ягодина - Забележителност Буйновско ждрело - Снимка 2 Ягодина - Забележителност Буйновско ждрело - Снимка 3