3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Свети Илия

Price comment  Цена:
адрес:
Ягодина
имейл:
телефон:

Свети Илия (1560 м) е връх в Родопите, над село Ягодина. В селото има табели за нова Панорамна Площадка Орлово Око на връх Свети Илия. Уникалната наблюдателна площадка, наречена “Орлово око”, е най-новата туристическа атракция в Родопите. Тя е монтирана на ръба на скалите на височина 1563 метра над морското равнище недалече от прочутата Ягодинска пещера. От площадката се открива спиращ дъха изглед към красотите на Родопите и безкрайните хоризонти. До върха и площадката се стига с водач по атрактивен маршрут. Има черен път, който е непроходим за леки коли, но с джип може да се мине. Денивелацията по отвес до шосето в Буйновското ждрело е повече от 600 метра. “Орлово око” беше открита наскоро от местното туристическо дружество. Стоманено-бетонната конструкция над скалите издържа три тона товар. Маршрут от София: Тръгнете по автомагистрала “Тракия” в посока Пловдив. Пътя е бърз, но около село Калугерово e доста некачествен, на около 21-22 км. след отклонението за град Пазарджик, трябва да се отклоните за село Цалапица и град Стамболийски, продължавате за град Кричим и оттам за Девин и това е. Тук вече следвате само основния път, няма къде да се объркате. На разклона при Девин има ясно обозначение и знаци, трябва да следвате пътя за Доспат. Разбира се има и кафяви табелки – указващи забележителностите. Стигате до разклона на Тешел и поемате по пътя към Ягодина (1100 м.н.в.).

Изживяването е неповторимо! От върха се открива секващ дъха изглед. Оттук се виждат две-трети от Буйновското ждрело, с.Борино, с.Чала, с.Ягодина, на юг: планините в Гърция, на запад: Пирин и мъничка част от Рила. Няма друго място с такава панорамна гледка. Силно препоръчително за туристите е да не се качват до върха в лошо време, защото падат много гръмотевици, предупреждение от местните жители. Не случайно и върхът носи името на самият повелител на гръмотевиците - Свети Илия. Не е рядкост да се види скален орел, а и дивите кози ще са чест гост на вашия телеобектив. Самото село Ягодина се намира в долината между два високи върха – вр. Дурдага разделящ Ягодина от Триград и вр. Свети Илия: разположен от северната страна на селото и спиращ студения вятър, създавайки уникален климат.

  • Върхове
Ягодина - Забележителност Връх Свети Илия - Снимка 1 Ягодина - Забележителност Връх Свети Илия - Снимка 2 Ягодина - Забележителност Връх Свети Илия - Снимка 3 Ягодина - Забележителност Връх Свети Илия - Снимка 4 Ягодина - Забележителност Връх Свети Илия - Снимка 5 Ягодина - Забележителност Връх Свети Илия - Снимка 6