3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Ски писта Трещеник

Price comment  Цена:
адрес:
Якоруда
имейл:
телефон:
0035974422616

В Рила планина, съвсем близо до град Якоруда, любителите на зимните спортове ще открият още едно място, където да упражнят любимия си спорт. До хижа „Трещеник” се намира сравнително малка ски-писта. Тя е съоръжена със ски влек паничка от по-бавния и малък тип, подобно на детския влек на Ястребец. Пистата е подходяща както за напреднали, така и за начинаещи. Според познавачи, зоната има голям потенциал за развитие на ски спорта. Има разработен проект за изграждане на кабинкова линия от Трещеник до местността Нехтеница. Склоновете на връх Ковач и връх Суха вапа са подходящи за спускане, както и може да се направи връзка със село Семково.

Разположената непосредствено до пистата хижа „Трещеник” се намира в северните подножни склонове на рида Букевица, на около 1760 метра надморска височина. Хижата представлява масивна двуетажна постройка с 51 места за нощуване. Стаите са с по 3, 4 и повече легла с вътрешни санитарни възли. По-късно до тази постройка е изградена масивна 4-етажна сграда със 77 места за нощуване. Има туристическа кухня и столова за 40 души. Разполага с ресторант, дневен и нощен бар, салон с телевизор, билярд клуб, сауна, фитнес зала, ски-гардероб.

До хижата можете да стигнете по асфалтов път от град Якоруда. Разстоянието е около 14 километра. След града завивате към Рила и пресичате ж.п. прелеза. Хижата се стопанисва от туристическо дружество „Грънчар”.

За да се насладите напълно на потенциала на мястото, посетете поне някоя от забележителностите в района. Спиращи дъха са Якорудските езера. Туристически интерес в община Якоруда представляват и останките от късноантичната крепост Градищенска каля (Градището), останките от средновековната римска крепост Калята, останките от праисторическо селище край с. Юруково и останките от средновековна църква (ІХ в.).

На територията на общината и парковия участък Якоруда преминават два от основните туристически маршрута в Национален парк Рила:

1) х. Грънчар - Джанка - връх Овчарец - Маришки връх - връх Мусала - х. Мусала и

2) х. Трещеник - х. Грънчар - х. Заврачица и един второстепенен - х. Семково - х. Трещеник.

  • Ски писта
Якоруда - Забележителност Ски писта Трещеник - Снимка 1 Якоруда - Забележителност Ски писта Трещеник - Снимка 2