3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Държавен куклен театър Георги Ми...

Price comment  Цена:
адрес:
Ямбол, 1, ул. Жорж Папазов
имейл:
yambol_puppet@mail.bg
телефон:
0035946662738

На 27 март 1957 година, Международния ден на театъра се състои първото куклено-театрално представление в града.

В края на 1970 г. театърът се утвърждава като държавна културна институция. Днес е сред първите куклени театри в България с утвърдена слава не само у нас, но и в чужбина. Продукцията на театъра се е изнасяла и изнася далеч зад пределите на страната.

С мюзикъла "Приказка за чистотата" театърът става носител на Голямата награда на международното жури на куклено-театралния фестивал " Двама са малко, трима са много " – Пловдив 2000 и Преходната статуетка на Фондация " Холандия " за източно-европейско изкуство. През 2002 г. Куклен театър – Ямбол получава високото отличие – Златен герб на град Ямбол за принос в развитието на куклено-театралното изкуство.

През 2008 г. театърът получава награда за режисура, за "Румето и старият лъв" – постановка Ангел Попов.

Същата година през месец юни театърът представя страната на Световния фестивал на изкуствата "Рио Локо" – Тулуза – Франция. Държавен куклен театър – Ямбол е член на Съюза на артистите в България член на УНИМА и от 2007 година пълноправен член на ЮНЕСКО. Театърът е домакин на Националния куклено-театрален фестивал "Михаил Лъкатник" с международно участие.

Залата на кукленият театър разполага с 200 места.

  • Театър

Работно време: 08:00 до 17:00

Ямбол - Забележителност Държавен куклен театър Георги Митев - Снимка 1 Ямбол - Забележителност Държавен куклен театър Георги Митев - Снимка 2