3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Ярлово – местност Я...

Price comment  Цена:
адрес:
Ярлово
имейл:
dppvitosha@iag.bg
телефон:
0035929895377

Маршрутът е сравнително лек, с продължителност около 3 часа и денивелация от 300 метра. Подходящ е както за начинаещи планинари, така и за природолюбители с не особено добра физическа подготовка. Началото на трасето е в центъра на село Ярлово. Тръгва се по пътя за Ковачевци, но само след няколко минути се отклоняваме на изток и покрай училище „Васил Левски” достигаме до края на селото. След гробищата се поема на североизток по черен път.

Постепенно трасето се изкачва и разкрива панорамни гледки към Верила с най-висок връх Голям Дебелец (1415 метра надморска височина), зад която като стена се издига мощната Северна Рила. На север пък можете да се насладите на най-впечатляващите върхове в южната част на Витоша – Голям Ветрен, Войчинов рид, Ярловски купен и Острица.

Оттук трасето слиза в долината на река Чегарица, на мястото, на което трите й начални потока се сливат. Пътят се разклонява, а маршрутът продължава по лявото отклонение в североизточна посока. След слизането до речното корито се тръгва на север по пътека, водеща към изоставени селскостопански сгради. Продължава се през нивите в местността Чикевица, след което се минава под далекопровода Бобовдол – София.

Следва приятно изкачване с лек наклон. Пътят навлиза в букова гора и пресича част от изворния район на река Страторищница. Трасето достига до местността Шаламанови егреци, представляваща голяма, наклонена поляна, покрита с хвойна и овощни дървета. Оттук маршрутът ни води на север. Скоро той се отклонява от речната долина и излиза на равно място, покрито с каменни грамади и хвойнови храсти (смрика).

Изкачването продължава, като ниско под пътеката тече Гръчка река. Стига се до местността Тошови егреци, представляваща голяма, наклонена в източна посока, поляна. Вляво от нея се издига връх Голяма Острица (1708 метра). Оттук се продължава почти водоравно, подминава се водослива на Станчов дол и Гръчка река и се достига до поречието на втората от тях.

След около 200-метров преход срещу течението й маршрутът пресича реката, за да поеме по добре оформена пътека, разположена в близост до левия й долинен склон. Стига се до разклон, от който се тръгва наляво, за да се достигне до шосето от Самоков за София. След нов ляв завой се озоваваме при ханче „Ярема”.

  • Маршрути
Ярлово - Забележителност Маршрут Село Ярлово – местност Ярема - Снимка 1 Ярлово - Забележителност Маршрут Село Ярлово – местност Ярема - Снимка 2 Ярлово - Забележителност Маршрут Село Ярлово – местност Ярема - Снимка 3