3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Ярлово – Черни връх

Price comment  Цена:
адрес:
Ярлово
имейл:
dppvitosha@iag.bg
телефон:
0035929895377

Това е един от най-трудните туристически маршрути, започващи от южната част на Витоша. Продължителността му е повече от 5 часа, а денивелацията между най-ниската и най-високата му точка – 1340 метра. На някои места има реална опасност от изгубване, ако не познавате района. Така той е подходящ само за опитни и добре подготвени във физическо отношение планинари.

Изходната точка на маршрута е в центъра на село Ярлово. Тръгва се на изток, а след двора на църквата се завива вляво. Стотина метра след това трасето поема надясно и се насочва към боровата гора в края на селото. Върви се по широка и доста стръмна просека, която за половин час извежда до югозападното подножие на връх Погледец (1188 метра надморска височина).

Оттук маршрутът продължава по обрасъл коларски път, следващ билото, което свързва върховете Погледец и Малък Ветрен (1312 м). Постепенно започват да се разкриват страхотни панорамни гледки към южните склонове на Витоша. Пътят върви между местностите Чардако и Попови егреци и се изкачва плавно до западните склонове на Малък Ветрен. Тук трасето се слива с други два пътя (от долината на река Палакария през доловете Малък и Голям Ракьовец).

Следва подсичане на западните склонове на връх Малък Ветрен, за да се достигне до седловината между него и Голям Ветрен (1629 м). Пътеката се разделя, като маршрутът продължава на дясно и се изкачва по западните склонове на върха. Излиза се северно от него и се продължава без пътека, вдясно от иглолистната гора. Оттук се върви по вододелното било между реките Страторищница и Палакария и се достига до панорамния връх Войчинов рид (1877 м).

От него се продължава по късото било, извеждащо до връх Сива грамада (2003 м). От скалистото му било отново се разкриват панорамни гледки. Ако искате да спестите усилия, можете да го подсечете от запад, като постепенно се изкачите на билото му. Оттук билото губи ясните си очертания и трасето е трудно различимо, особено в лошо време. Като ориентир може да се ползва географският север и връх Ярловска грамада, който остава вляво.

Маршрутът минава западно от връх Купена (2196 м) и подсича следващия величествен, но рядко посещаван връх - Скопарник (2226 м). Продължава се по североизточните му склонове, където минава пътеката от хижа „Академика” („Физкултурник”) за Черни връх. На север се излиза в местността Преслапа, след което се изкачват южните склонове на Голям Резен (2277 м) и на запад се достига до първенеца на Витоша Черни връх (2290 м).

  • Маршрути
  • Върхове
Ярлово - Забележителност Маршрут Село Ярлово – Черни връх - Снимка 1 Ярлово - Забележителност Маршрут Село Ярлово – Черни връх - Снимка 2 Ярлово - Забележителност Маршрут Село Ярлово – Черни връх - Снимка 3 Ярлово - Забележителност Маршрут Село Ярлово – Черни връх - Снимка 4