3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Ясна поляна - село и язовир

Price comment  Цена:
адрес:
Ясна поляна
имейл:
drgermanov@abv.bg
телефон:
+35955044214

Село Ясна поляна се намира на 40-тина километра от центъра на Бургас в южна посока и на 12 км от Приморско. Името му произлиза от родното място на руския писател Лев Толстой. В началото на 20-ти век в селото са живели група толстоисти, които са поддържали кореспонденция с писателя. През 1998 г. в селото е открит музей „Българската Ясна поляна”, в който на цели два етажа са изложени експонати от живота и дейността на толстоистите. Експозицията се намира в сградата на читалището и привлича туристи от цяла Европа.

Ежегодно в селото се провежда Симпозиум по скулптура в дърво, който е основан през 1983 година и привлича творци от Япония, Франция, Италия, Германия и др.

Село Ясна поляна е разположено в полите на Странджа и е заобиколено от гори. През него тече Дяволска река, която е основният източник на вода за язовир Ясна поляна.

От центъра на селото до язовира може да се стигне пеша за около час по асфалтиран път. Той минава покрай голяма поляна на края на селото с малко езерце в средата. След езерцето асфалтирания път завива на дясно. Може да изберете и черен път, който продължава право на юг и е по-кратък. След поляната маршрута навлиза в гората. В язовира можете да уловите най-вече шарани и таранки, а района около селото е любимо място на ловджиите.

Всяка година на празника на Константин и Елена в селото можете да видите нестинари, през пролетта – кукери. В близост се намират резерват Ропотамо и местността Петрова нива. Опитайте от местният деликатес „Странджански дядо”, който се приготвя по Коледа и „зрее” до Великден.

  • Язовири
Ясна поляна - Забележителност Ясна поляна - село и язовир - Снимка 1 Ясна поляна - Забележителност Ясна поляна - село и язовир - Снимка 2