3 stars 3 stars 3 stars

Град
Априлци - градът на балканджиите

Price comment  Цена:
адрес:
Априлци
имейл:
mati_dil@yahoo.com
телефон:
+35968604218

Град Априлци се намира в планински район. Разположен е в обширна котловина в подножието на първенеца на Стара планина — връх Ботев, недалеч от връх Марагидик или Русалка, както се казва в днешно време. Априлци е известен в българската история с героизмът на балканджии те по време на Априлското въстание 1876г. Град Априлци разполага с няколко паметника, посветени на въстанието от 1876 година, един от които се намира в центъра на града. На един от хълмовете е изграден 34 метров кръст, който свети над града. В гр. Априлци се намира девическия манастир „Св. Троица”, забележителен със своя красив параклис. Голяма православна забележителност в манастира е Иконата на „Св. Новоселски мъченици”. Непременно посетете и априловската църква "Св. Петка Параскева". Ако искате да добиете по-пълна представа за Априлското въстание в този край, трябва да посетите музейната сбирка, която се помещава в новата сграда на “Дома-паметник на новоселското въстание”. Тук можете да разгледаме много писмени документи и вещи, разказващи за трагичния героизъм на местното население.

Друга местна забележителност е храма „Св. Георги Победоносец”.

Априлци е центърът на Национален Парк Централен Балкан. В Априлци Вие наистина ще откриете очарованието на пешеходния туризъм, защото имено тук можете да посетите най-дивните гори и била на средна Стара планина. Пет живописни екопътеки - екстремна, конна и пешеходни, ще разкрият пред очите Ви прелестите на прочутото Видимско пръскало, околностите на хижа “Плевен”, връх “Ботев”.

На 3 км от пътя за Априлци и 20 км югоизточно от град Ловеч се намира друга интересна забележителност – Архитектурният резерват Старо Стефаново. Тук има над 100 паметника на културата. Ако имате възможност посетете и съседното село Гумощник. Тук се намира гробът на българите, загинали при корабокрушението на кораба „Титаник”, които са били местни жители.

Интересна забележителност се крие и в село Батошево, което се намира по пътя за Априлци, на 14 км от Севлиево. Тук, на няколко километра от селото се издига Батошевския манастир “Успение Богородично”.

Множество забележителности около Априлци няма да Ви оставят да скучаете , ще откриете духа на балканджии, които посрещат гостоприемно, ще видите уникални гледки и невероятната красота на природата в този край.

Априлци - Забележителност Априлци - градът на балканджиите - Снимка 1 Априлци - Забележителност Априлци - градът на балканджиите - Снимка 2 Априлци - Забележителност Априлци - градът на балканджиите - Снимка 3 Априлци - Забележителност Априлци - градът на балканджиите - Снимка 4 Априлци - Забележителност Априлци - градът на балканджиите - Снимка 5