3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Мулдавски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Асеновград
имейл:
телефон:

Малко хора знаят, че Мулдавският манастир “Св. Петка”, разположен в Западните Родопи”, на около 4 км от Асеновград, е свързан с една от трагедиите в живота на бележития български художник от чешки произход Иван Мърквичка. По време на посещението на живописеца в манастира ненадейно умира едногодишният му син. Неговият гроб се намира в двора на обителта. Мърквичка е един от създателите на новото българско изобразително изкуство, направил значителни художествени достижения в битовия жанр, както и в областта на историческата картина. С голяма правдивост и с дълбоко патриотично чувство пресъздава страници от историята на България.

Основан през XIV в., днес Мулдавският манастирски комплекс е постоянно действащ и в него могат да се видят запазените жилищни и стопански сгради, главната църква с камбанария и аязмото. Манастирският двор е ограден с високи каменни зидове. Двуетажните жилищните сгради са в изградени в духа на възрожденската традиция с колонада в приземието и с открити чардаци на етажа.

По време на турското робство светата обител става обект на многократни нападения и бива три пъти разрушаван. Манастирът става жертва на турския религиозен фанатизъм по време на големите потурчвания в Чепинско през 1666 г. Впоследствие обителта е разрушавана и възстановявана няколко пъти, като за последно е възобновена през 1836 г. от игумен Антим. Тогава били издигнати сегашната съборна църква и жилищните корпуси.

През Възраждането Мулдавският манастир, наречен на света Петка, заема достойно място в историята ни. Там се развива книжовно средище, а библиотеката е богата на стари и редки ръкописи. За съжаление, те не са достигнали до нас, тъй като са били разграбени и унищожени. До 1888 година в манастира е функционирало и килийно училище, благодарение на което българите в местността са се учили на четмо и писмо. В светата обител се пази и до днес скривалището на революционера Васил Левски. Апостола на свободата често е отсядал в Мулдавския манастир. Скривалището му се намира под бившата игуменарна.

Сегашната църква е построена през 1836г . и представлява голяма трикорабна безкуполна псевдобазилика с вътрешен и открит притвор. В югозападния ъгъл на притвора се извисява камбанария. От старата архитектура на храма са запазени притворът, откритата галерия и камбанарията, която е издигната през 1894г. от майсторите Георги Кръстев и Киро Тодоров от Асеновград.

Аязмото се намира извън манастирския комплекс. То е построено през 1888 г.

До Мулдавския манастир се стига от Асеновград по пътя за гр. Тополово.

  • Манастири
Асеновград - Забележителност Мулдавски манастир - Снимка 1 Асеновград - Забележителност Мулдавски манастир - Снимка 2 Асеновград - Забележителност Мулдавски манастир - Снимка 3