3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Песента на славея

Price comment  Цена:
адрес:
Ахтопол
имейл:
телефон:

Маршрутът, носещ романтичното име „Песента на славея” е кръгов, за разлика от повечето трасета в региона. Той тръгва от Ахтопол (община Царево, област Бургас) и има продължителност около три часа и половина. Нивото му на трудност е много ниско и това го прави подходящ за туристи в напреднала възраст, такива с не особено добра физическа подготовка и семейства с малки деца.

Град Ахтопол е основан през 430 година преди Новата ера от гръцки колонисти, като много бързо се превръща в цветущо търговско средище. След отслабването на Римската империя е разграбен от варварските нашественици, но византийците го възстановяват под името Агатопол.

В момента градът е привлекателна дестинация за летен туризъм, тъй като е сравнително запазен от замърсяване и има едни от най-красивите плажове на южното Черноморие. Ахтопол може да се похвали и с крепостната си стена, която на места е запазена до осем метра височина, както и с историческия си музей, останките на манастира „Свети Яни” от XII век и запазената до днес църква „Възнесение Господне” от 1776 година.

Маршрутът тръгва от централната част на града и се насочва на югозапад, движейки се срещу течението на малък дол, познат на местното население като Дядо Гогова каба. Трасето го следва, изкачвайки се с плавен наклон, докато достигне местността Петраново. Тук можете да направите кратка почивка, за да се насладите на множеството скали с причудливи форми, както и на зашеметяващите панорамни гледки към морето.

Оттук маршрутът се спуска в североизточна посока, за да достигне до Наково дере. Преходът продължава покрай дерето, за да излезе след кратко време на морския бряг. Това е и крайната точка на маршрута. Поради тази причина можете предпочетете да останете на плажа и да се позабавлявате. Ако бързате да се приберете обаче, можете да поемете на югоизток и да се върнете в града след кратка и приятна разходка. Преходът е подходящ за орнитоложки наблюдения, тъй като районът е дом или транзитна дестинация за множество видове редки и забележителни птици.

  • Маршрути
Ахтопол - Забележителност Маршрут Песента на славея - Снимка 1 Ахтопол - Забележителност Маршрут Песента на славея - Снимка 2 Ахтопол - Забележителност Маршрут Песента на славея - Снимка 3 Ахтопол - Забележителност Маршрут Песента на славея - Снимка 4 Ахтопол - Забележителност Маршрут Песента на славея - Снимка 5 Ахтопол - Забележителност Маршрут Песента на славея - Снимка 6