3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Пръски от вълни

Price comment  Цена:
адрес:
Ахтопол
имейл:
телефон:

Този туристически маршрут, наречен с романтичното име „Пръски от вълни”, е създаден, за да представи пред любителите на природата красивото крайбрежие на южното Черноморие. Той е изключително лек и се изминава за около час и половина, като следва само плажната ивица.

Изходната точка на трасето е Ахтопол (община Царево, област Бургас) – най-южният град на българското Черноморие. Той е разположен на скалист нос на брега, на мястото, на което източните склонове на Странджа се спускат към морето. Градът се намира на територията на Природен парк „Странджа” и е една от предпочитаните дестинации за летен туризъм, тъй като има прекрасни плажове.

Ахтопол е основан около 430 година преди Новата ера от атински колонисти, като бързо се превръща в развит търговски център. По-късно е разрушен по време на варварските нашествия и впоследствие е възстановен по заповед на византийския военачалник Агатон, който го нарича Агатопол. В града има исторически музей, а крепостните стени са запазени на места до височина 8 метра. Туристите могат да разгледат построената през 1776 година църква „Възнесение Господне” и останките на манастира „Свети Яни” от XII век.

Маршрутът тръгва в северозападна посока от Ахтопол и следва извивките на бреговата линия, разчленена от множество морски заливи, носове и полуострови. Туристите имат възможността да се насладят на една от най-запазените зони по черноморското ни крайбрежие, изобилстваща от скали с причудливи форми и стръмни, на места почти отвесни брегове. Маршрутът е много подходящ и за наблюдение на различни видове птици, тъй като орнитоложкото разнообразие на региона е впечатляващо.

Така неусетно, с лека и приятна разходка, се стига до село Варвара (община Царево, област Бургас), което е и крайната точка на маршрута. То също се намира на територията на Природен парк „Странджа” и е разположено в източното подножие на връх Папия (501 метра надморска височина). Варвара се слави с един от най-красивите и чисти плажове на българското Черноморие. Освен за любителите на морето, селото е привлекателно и за почитателите на историческия туризъм, тъй като на близкия връх Папия се намират останките на късноантична и средновековна крепост. Маршрутът е много лек и приятен, подходящ за всички желаещи да минат по него, включително и за семейства с малки деца.

  • Маршрути
Ахтопол - Забележителност Маршрут Пръски от вълни - Снимка 1 Ахтопол - Забележителност Маршрут Пръски от вълни - Снимка 2 Ахтопол - Забележителност Маршрут Пръски от вълни - Снимка 3 Ахтопол - Забележителност Маршрут Пръски от вълни - Снимка 4 Ахтопол - Забележителност Маршрут Пръски от вълни - Снимка 5