3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Ски писта хижа Свобода

Price comment  Цена:
5.00
адрес:
Баните
имейл:
телефон:
00359888447975

Едно от слабо познатите места за практикуване на зимни спортове у нас се намира в Родопите. Сред природата на най-обширната българска планина, край китното село Давидково се намира малка ски-писта, съоръжена с влек. Мястото е посещавано целогодишно от ценители – през зимата, за да практикуват хобито си, а през лятото – за да се потопят в красотата и чистотата на Родопите. Тук имате възможността не само да си отпочинете и порадвате на гостоприемството на родопчани, но и да вкусите от традиционната кухня.

Непосредствено до ски-пистата функционира хижа Свобода. Тя е разположена на 1823 метра надморска височина и представлява двуетажна масивна сграда с капацитет 35 места в стаи с по 3 и повече легла. Санитарните възли са външни. Сградата е водоснабдена и електрифицирана, отоплението е с печки на твърдо гориво. Хижата разполага с туристическа кухня и столова, салон с телевизор и забавни игри, лавка. Цената за нощувка е 10 лева на легло. По заявка в хижата може да ви бъдат приготвени родопски закуска, обяд и вечеря. На разположение има и меню.

Изходни точки за достигане на хижата, намираща се в Преспанския дял, южно от връх Момчил, са:

1. село Манастир - 2,30 ч по маркирана пътека. До хижата се достига и по почвен път/8 км/ само при сухо време. Транспортните връзки на селото са дадени към туристическа спалня Манастир.

2. село Давидково - 3,00 ч по маркирана пътека. До хижата се достига и по почвен път /12 км/ само при сухо време. Селото отстои на 66 км от гр. Смолян и на 11 км от гр. Пловдив, с които има автобусни връзки. По основното шосе Смолян - Кърджали, отклонението за с. Давидково е на 35-тия километър след кв. Устово /Смолян/ вляво при Стоянов мост, по посока Стояново - Баните - Давидково. По основното шосе Пловдив - Смолян /през Рожен/ отклонението за с. Давидково е при с. Соколовци /на 8 км южно от Рожен/ вляво по посока Момчиловци - Славейно - Баните - Давидково.

Стопанин на хижата е туристическо дружество „Иглика”.

Ако сте почитатели на планинското катерене, можете да използвате хижа „Свобода” за изходна точка за изкачването на близко намиращия се връх Момчил или още връх Свобода. Той е висок 1915 метра. До хижата се стига по нов асфалтов път, а към върха води благоустроена пътека с 604 стъпала. Изкачването на върха отнема около половин час.

  • Ски писта
  • Хижи
Баните - Забележителност Ски писта хижа Свобода - Снимка 1 Баните - Забележителност Ски писта хижа Свобода - Снимка 2 Баните - Забележителност Ски писта хижа Свобода - Снимка 3