5 stars 5 stars 5 stars 5 stars 5 stars

Град
Банско Ски Курорт

Price comment  Цена:
адрес:
Банско
имейл:
infocenter@bansko.bg
телефон:
+35974988580

Банско е известен не само в България с културата и възрожденската си архитектура. Изключително голям брой туристи се стичат в градчето целогодишно, само и само да зърнат старинните къщи и да се разходят по калдъръмените улички. Но това не е всичко. Из цялото градче се усеща аромата на прочутите бански механи, примесен със свежестта на Пирин планина.

Курортът е обявен за културно селище с международно значение за туризма. Банско е богат със своите исторически местности и културни паметници. В околностите на града могат да се посетят останките на антични крепости и тракийски надгробни могили в Старото градище и Юлен. Западно и североизточно от града има също така и множество археологически открития, а югоизточно се намират останките на късносредновековните еднокорабни църкви "Св. Илия" и "Св. Георги".

Наред с красивата природа, уникалната архитектура, Банско се гордее с множеството имена на незабравими български личности, започнали своя път именно от малкото градче. Селището е родно място на редица народни будители, писатели, поети, революционери, зографи и художници, сред които са Никола Вапцаров, който има музей и паметник в центъра на града, Паисий Хилендарски със своя паметник от Стойчо Тодоров, Неофит Рилски, Никола Фурнаджиев.

Битовите семейни хотелчета, луксозните хотели в Банско, дискотеките и заведенията правят престоя на всеки в Банско едно невероятно преживяване. Много почитатели на зимните спортове избират Банско за своята почивка. Чужденците са привлечени от Банско не само заради възможността да карат ски. Пирин предлага и редица други занимания като голф, тенис, риболов, рафтинг преходи, бъги сафари, както и безброй трасета за преходи. С непрекъснато подобряващите се ски съоръжения и инфраструктура, Банско по нищо не отстъпва и най-модерните ски курорти по света. В случаите, когато няма достатъчно сняг, в ски зона Банско работят над 180 оръдия за изкуствен сняг. Изкуственият сняг, използван в Банско позволява ранното откриване на ски сезона, както и неговото удължаване до средата на Април.

Най-голямата забележителност на Банско е Природният парк Пирин с прекрасната природа и възможности за разходки и туризъм. Тук може да срещнете рядкото растение еделвайс, а непосредствено до хижа "Бъндерица" се намира най-старото дърво в България – Байкушевата мура, която е на 1300 години.

Тук тържествата не спират и през лятото. Освен зимните състезания по ски алпийски дисциплини, сноуборд и биатлон, тук се провеждат Пирин Фолк, фолклорен фестивал „Между три планини”, Международен фестивал на планинарския филм и разбира се, Международния джаз фестивал.

И да не забравите да похапнете от прочутите Банска капама, Бански старец и овче мляко.

  • Курорти
Банско - Забележителност Банско Ски Курорт - Снимка 1 Банско - Забележителност Банско Ски Курорт - Снимка 2 Банско - Забележителност Банско Ски Курорт - Снимка 3 Банско - Забележителност Банско Ски Курорт - Снимка 4 Банско - Забележителност Банско Ски Курорт - Снимка 5 Банско - Забележителност Банско Ски Курорт - Снимка 6 Банско - Забележителност Банско Ски Курорт - Снимка 7