4 stars 4 stars 4 stars 4 stars

Природна Забележителност
Покоряване на връх Вихрен

Price comment  Цена:
адрес:
Банско
имейл:
pirin_np@mail.bg
телефон:
+359889834277

Покоряването на връх Вихрен е едно от най-вълнуващите преживявания, които можете да си подарите. Двата маршрута, по които обикновено се движат туристите, са сравнително удобни за преодоляване. Все пак усилието не е малко, особено за по-неопитните. Но гледката от височина 2914 метра е наистина неповторима. Казват, че при добро време оттам се вижда чак до крайбрежието на Бяло море. Има смелчаци, които понякога остават да пренощуват на самия връх, за да наблюдават в определени периоди фееричния танц на падащи звезди, лунни затъмнения и други редки астрологични явления. Правят го, разбира се, само през лятото. Един от най-красивите планински върхове (а според някои най-красивият у нас), Вихрен, е най-високата точка в Пирин планина. Той е и втори по височина в страната – след връх Мусала в Рила (2925 м) и четвърти – на Балканите. Опитните планинари се изкачват до Вихрен през всички сезони, но обикновените туристи е най-добре да изберат времето между юли и септември, когато атмосферните условия са най-подходящи и относително стабилни, а продължителността на деня е 12-15 часа. Върхът е изцяло от бял мрамор, а склоновете му са много стръмни. Старото му име е Елтепе, означава „връх на бурите”. То издава друга особеност на мястото – около него често вилнеят бури. И зиме, и лете, на върха сякаш си дават среща всички ветрове. Старинна легенда разказва, че някога там е бил мраморният трон на гръмовержеца Перун – върховния бог на славяните. Оттам и планината получила своето име Пирин.

В планината има няколко лифта, но нито една от линиите не преминава в близост до Вихрен. Така че, ако решите да отидете до върха, трябва да предвидите достатъчно време, за да достигнете до хижа „Бъндерица” или хижа „Вихрен”. В тях има възможност за преспиване, предлагат се храна и напитки. От тези места започват и двата маршрута до върха. Пътят от Банско до хижа Вихрен е около 12 км по асфалтов път, паркира се точно пред хижата. Хижа „Бъндерица” е по-близо до Банско и пътят до върха е по-дълъг. Пътеката от тази хижа до върха е маркирана. Малкият и Големият Казан са двата циркуса, през които преминава пътеката. От Големия Казан започва най-трудната част от изкачването. На върха има достатъчно място човек да си отдъхне. Открива се красива панорама към съседните планини и близките градчета.

При изкачване по пътя към хижа "Вихрен" на около 200 метра преди хижата вдясно е пътеката за Байкушевата мура. От хижа Вихрен до върха също има маркировка. Още в началото има пътека за езерото Окото. Ако се движите по основния път, той се разделя на две – ако желаете по-лесния преход, тръгнете по лявата, по-трудния и по-живописен път е десния. Някъде по десния път , маршрутът се среща с този от хижа „Бъндерица”. Цветето Еделвайс се среща в изобилие по скалния ръб Джамджиеви скали. Прехода до върха е изключително преживяване, но по-неопитните туристи трябва да внимават на всяка крачка. По маршрута ще се насладите на уникални гледки, които се сменят непрекъснато- красиви езера, приказни гори и величествени панорами.

  • Върхове
Банско - Забележителност Покоряване на връх Вихрен - Снимка 1 Банско - Забележителност Покоряване на връх Вихрен - Снимка 2 Банско - Забележителност Покоряване на връх Вихрен - Снимка 3 Банско - Забележителност Покоряване на връх Вихрен - Снимка 4 Банско - Забележителност Покоряване на връх Вихрен - Снимка 5 Банско - Забележителност Покоряване на връх Вихрен - Снимка 6 Банско - Забележителност Покоряване на връх Вихрен - Снимка 7 Банско - Забележителност Покоряване на връх Вихрен - Снимка 8