3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Язовир Голям Беглик

Price comment  Цена:
адрес:
Батак
имейл:
телефон:

Язовир Голям Беглик се намира в западните части на Родопа планина, на река Крива, в землището на град Батак на 1525 метра надморска височина. Язовирната му стена е изградена между градовете Доспат и Батак, непосредствено до път номер 37. Влиза в експлоатация през 1951 година, като първоначално е бил проектиран за напояване на Пловдивско поле, но впоследствие служи за захранване на ВЕЦ-ове. През него минава водата от язовир Широка поляна и от там към съответните водно-електрически централи. Заедно с другите близко разположени язовири – Батак, Беглика и Широка поляна, се превръща в притегателна точка за много туристи от цялата страна.

Територията на язовир Голям Беглик има традиции в ловния туризъм. В местността има голямо видово разнообразие и всички предпоставки за развитието на ловуване на дивеч. Срещат се представители на едри бозайници като мечки, елени, лисици, вълци и глигани, както и на дребни бозайници – зайци, таралежи, катерици. Близо до водните площи има и много диви патици и гъски. Във водите също има голямо рибно богатство. Срещат се видовете бабушка, балканска пъстърва, костур, речен кефал (клен), червеноперка. Около язовира има изграден път, който е проходим с лека кола, като на места минава непосредствено по брега, а на места и през самата гора. Цялата дължина е около 25 километра, от които 20 са от макадамова настилка, а другите 5 километра са от асфалт.

Интересното при язовира е, че в него има три красиви острова, почти изцяло обрасли с иглолистни дървета. В близост до него се намират и няколко защитени местности и резервати – Беглика, Самодивска поляна, Чатъма и Батлъбоаз. Тази невероятна природа допринася за формирането на разнообразни туристически маршрути, които ще бъдат незабравими за всеки.

Една такава разходка може да започне от Триградските скали, да премине през село Гела и да завърши край водите на язовира. Из водите му може да се разходи с лодка или пък кану-каяк, които се предоставят от няколко клуба по екстремен туризъм. Важно е да знаете, че на териториите на защитените местности и резерватите не е разрешен лова, къмпингуването и паленето на огън. От 2008 година насам всеки август тук се провежда и Беглика фест – фестивал на хармоничното общуване с природата, като района става сборен пункт за еколози, музиканти, творци, спортисти, доброволци, природолюбители и други. Местата за къмпингуване и шофиране около язовира са ограничени, но ясно обособени.

  • Язовири
Батак - Забележителност Язовир Голям Беглик - Снимка 1 Батак - Забележителност Язовир Голям Беглик - Снимка 2 Батак - Забележителност Язовир Голям Беглик - Снимка 3 Батак - Забележителност Язовир Голям Беглик - Снимка 4 Батак - Забележителност Язовир Голям Беглик - Снимка 5